Valse start Jeroen Pietersma; weg illusie op mooie klassering.

 • b1
 • b2
 • b3
 • b4
 • b5
 • b6
 • b7
 • b8
 • b9
 • b10
 • b11

Geplaatst op 17 augustus 2017

Vandaag moest het dan gebeuren op het IJsselmeer bij Lemmer; het waaide stevig kracht vier soms vijf, en Jeroen Pietersma en zijn bemanning wilden wat laten zien om dit kampioenschap voor hen nog enige glans te geven. Maar helaas ging deze vlieger vandaag niet op. De iets te gretige tweede start, de eerste was algeheel vals, werd ons team fataal. Iets te vroeg stoof de Twee Gebroeders over de startlijn en een mooie klassering werd meteen een illusie. Het tekent de strijdlust en gretigheid van Jeroen en zijn team. Maar het signaal en het opgestoken startnummer was onverbiddelijk. De Twee Gebroeders lag nog boven enkele andere skûtsjes en het was nog lastig genoeg om een gaatje te vinden het schip naar beneden te sturen om opnieuw de starlijn over te zeilen.

Op grote achterstand op de rest van de vloot zeilde de Twee Gebroeders richting bovenboei. Bewonderenswaardig dat Jeroen een geweldig kruisrak zeilde richting het eerste merkteken. Vlak achter de slecht startende equipe van het Lemster Skûtsje sloot Jeroen als laatste aan, maar de achterstand op de rest was nog niet eens zo groot. De mouwen werden nog eens opgestroopt om te proberen verder naar voren te zeilen. In de kleine kruisrakken op de Lemster baai werd er alles aan gedaan. Maar gedurende de wedstrijd werd er dan weer eens een plaats gewonnen dan weer verloren. Toen de organiserende commissie de finishlijn erin had gelegd lagen Jeroen en zijn mannen eigenlijk troosteloos achteraan. Het voelde alsof het laatste beetje power uit ons skûtsje was verdwenen. Een laatste plaats voel Jeroen ten deel en het zal de mannen zwaar vallen. Er was op meer gehoopt en de absolute wil om te winnen is er, maar dit kampioenschap is er niet eentje geworden waarop men vooraf had gerekend. Morgen op het Sneekermeer de laatste race. We blijven positief en hopen op toch nog een mooie finale voor Jeroen en zijn team.

Dan de rest van de wedstrijd. Gisteren memoreerde ik al dat het ongelooflijk spannend was en na de wedstrijd van vanmiddag is de kampioen nog niet bekend. Twee schippers maken de meeste kans op de titel. Douwe Visser (Grou), hij heeft 24,8 punten en zeer verrassend Sytze Brouwer (Heerenveen) hij heeft 27,8 punten. Het zou een unicum zijn als de debuterend schipper uit Heerenveen meteen een titel grijpt. Douwe Visser (Sneek) zit op het vinkentouw met 32,7 punten.

Johannes Meeter (Huizum) rondde na de start als eerste de bovenboei gevolgd door Gerhard Pietersma (Eernewoude). De Visser trilogie; Grou, Sneek en Lemmer vonden we terug in de achterhoede. Omdat Heerenveen als vierde rondde moesten deze titelkandidaten echt aan de bak. Gedurende de race klom Grou op naar een vierde notering, Sneek naar een vijfde en Lemmer op thuiswater naar een negende stek.

Met een paar bekeken slagen zeilde het team van Heerenveen naar de winst. Hiermee werd Sytze Brouwer de koning van de Lemster baai. Twee overwinningen op Lemmer is een geweldig resultaat. Pieter Meeter (Akkrum) werd tweede gevolgd door Johannes Meeter (Huizum). Ondanks dat alles op scherp staat met de finale in zicht verrassend dat deze wedstrijd zonder protesten eindigde.

Jeroen Pietersma is helaas rode lantaarndrager in het klassement met 83 punten. Wij en hijzelf het meest hadden op een beter resultaat gerekend maar het is zoals het is. Na de prachtige vijfde plaats in het eindklassement van vorig seizoen is de twaalfde waarop het uit lijkt te gaan draaien een bittere pil. Lering trekken uit dit kampioenschap; de koppen bij elkaar, goed evalueren en daar waar nodig de Twee Gebroeders zo aanpassen dat de combinatie Jeroen Pietersma, bemanning en goed uitgerust schip volgend kampioenschap weer een rol van betekenis kan gaan spelen.

UITSLAG LEMMER:

1. Heerenveen

2. Akkrum

3. Huizum

4. Grou

5. Sneek

6. Eernewoude

7. Leeuwarden

8. Halve Maen

9. Lemmer

10. Stavoren

11. Woudsend

12. DRACHTEN.