Van 1 naar 6 in baai van Lemmer

  • le1
  • le2
  • le3
  • le4
  • le5
  • le6
  • le7
  • le8
  • le9

Geplaatst op 10 augustus 2016

Opnieuw leken onze mannen van de Twee Gebroeders een fenomenaal eerste plekje te bezeilen op het IJsselmeer bij Lemmer. Na een wederom geweldige start, waar ons team bijkans patent op lijkt te hebben, rondde Jeroen Pietersma als eerste het eerste merkteken. En met een vrij ruime voorsprong ook! Zou het wederom een fantastische middag voor alle fans en volgers van ons skûtsje gaan worden? Maar deze wedstrijd mocht het niet zo zijn. De felle belagers achter onze Twee Gebroeders hadden de jacht geopend. Was het eerst Dirk Jan Reijenga die Jeroen de loef afstak; vervolgens waren het de kampioenskandidaten Douwe Visser (Sneek) en Gerhard Pietersma (Eernewoude) die onze mannen voorbij zeilden. Ook onze oud schipper Albert Visser (Lemmer) wist ons team in een rechtstreeks duel te passeren.

 

In het verdere verloop van deze race bond Alco Reijenga Jeroen aan zijn zegekar. Waar lag het aan dat ons team, de afgelopen wedstrijden steevast hun positie behoudend, deze middag in de baai van Lemmer naar achteren wegzakte. Is vanuit mijn positie lastig vast te stellen maar feit is dat de directe concurrenten, zo leek het althans, meer hoogte en snelheid konden lopen dan ons skûtsje. En er konden op het ruime IJsselmeer, er stond wederom net als de afgelopen dagen een stevige wind, naar hartelust slagen gekozen worden. De meters hoogte die je t.o.v. je concurrenten verliest worden je vaak fataal bij een boeironding. Je kan net voor of je moet net achter een ander skûtsje langs. Toch hebben onze mannen gestreden voor wat ze waard waren en niets cadeau gegeven. 

 

Achteraf is een zesde plaats nog een prima resultaat gelet op het spannende klassement. Met nog twee races voor de boeg maakt ons team nog zeker kans op het podium en dat is op zich al een fenomenaal vooruitzicht in het derde jaar van schipper Jeroen Pietersma. Vier schippers maken nog kans om op de derde plaats te eindigen. Het verschil tussen nummer drie Albert Visser en nummer zes Jeroen Pietersma is slechts 4,9 punten. Kortom de strijd om plaats drie belooft op voorhand al een heel spannende te gaan worden.

 

De strijd om de titel zal gaan tussen Douwe Visser (Sneek) en Gerhard Pietersma (Eernewoude). Beide gaven elkaar vanmiddag al geen duimbreed toe. Sneek pakte in de tweede route de koppositie. Fantastisch om te zien hoe hoog de Sneker Pan aan de wind kan zeilen waardoor vele honderden meters winst wordt geboekt. Douwe won dan ook vanmiddag op een bewonderenswaardige manier. Gerhard lag even tweede maar moest uiteindelijk Dirk Jan Reijenga  (Joure) voor zich dulden. Laatstgenoemde gaat zijn vorig jaar behaalde titel afstaan aan Sneek of Eernewoude. In het tussenklassement staat Sneek eerste met 23,7 punten. Eernewoude volgt op slechts vier punten afstand. Pieter Meeter (Akkrum) verspeelde zijn titelkansen vanmiddag door te laat bij de tweede start, de eerste was algeheel vals, aan te komen. Sterk zeilend klom hij nog op naar een negende stek om vervolgens in de laatste route als laatste aan te sluiten.

 

Het belooft op twee fronten nog een ongemeen spannend slot te gaan worden van dit kampioenschap. Morgen op het IJsselmeer bij Lemmer de op een na laatste race. En wat zou het toch mooi zijn als ons team bij de eersten zou kunnen zeilen. Stiekum dromen we van twee Pietersma’s op het ereschavot komende vrijdag…

 

UITSLAG LEMMER:

Sneek
Joure
Eernewoude
Lemmer
Heerenveen
DRACHTEN
Grou
Halve Maen
Langweer
Stavoren
Leeuwarden
Woudsend
Huizum
Akkrum.

 

Eerste zes klassement:

Sneek 23,7 punten
Eernewoude 27,7 punten
Lemmer 39 punten
Grou 41,9 punten
Akkrum 43,4 punten
DRACHTEN 43,9 punten.