Van vier naar elf...

  • 14G1
  • 14G2
  • 14G3
  • 14G4
  • 14G5
  • 14G6
  • 14G7
  • 14G8

Geplaatst op 19 juli 2014

Toen aan het begin van de middag de veertien van de SKS achter de sleepboot de Wijde Ee werden opgesleept kon niemand vermoedden wat voor een wedstrijd het zou gaan worden. Alles hebben we weer meegemaakt tijdens de ouverture van het SKS kampioenschap 2014 op Pikmeer, Tijnje en Wijde Ee bij Grou. Een verrassende winnaar Johannes Meeter (Langweer), de kampioen van vorig jaar Douwe Visser (Sneek) die als dertiende eindigt, aanvaringen in de nauwe Tijnje en schippers die elkaar letterlijk in de haren vliegen. En dat alles onder tropische omstandigheden met gelukkig voor de schippers een mooie zuidoosten wind.

En onze Jeroen Pietersma met zijn bemanning, de vuurdoop tijdens de eerste kampioens-wedstrijd. Na een mooie start begonnen als vierde en uiteindelijk gefinished als elfde. De mannen hadden voor een beter resultaat getekend maar in deze knotsgekke race was niets zeker. Scherprechter bleek uiteindelijk de "nauwe" Tijnje die in de wind lag. Laveren dus en dat dat met veel schepen dicht bijelkaar nooit goed kan gaan, zoals zo vaak in het verleden, bleek eens te meer. Aanvaringen, bak en stuurboord situaties, schreeuwen om ruimte. voor het publiek langs de kant een spectaculaire happening maar voor schippers, bemanningen en materiaal een crime. Pieter Meeter (Akkrum) draaide te laat op Auke de Groot (Stavoren) met een aanvaring als gevolg. Auke kwam even buurten bij zijn collega schipper en dat ging niet zachtzinnig. Laten we tropische hitte maar de schuld geven.

Dat Jeroen vooruit wilde bleek uit alles. Messcherp werd er voor iedere meter gestreden maar enkele vooruit goed bedachte slagen pakten net even verkeerd uit, zodat een mooie vierde plaats bij aanvang moest worden ingeruild voor een elfde stek bij de finish. Nog genoeg wedstrijden voor de boeg voor revanche! Johannes Meeter (Langweer) verzilverde zijn super start met de eerste plaats en bezorgde daarmee Langweer voor het eerst sinds lange tijd weer een hoofdprijs! Douwe Visser kon met de Sneker Pan vanmiddag ook geen potten breken. In de achterste regionen gestart lukte het hem niet om naar voren te zeilen. Collega nieuwe schipper Alco Reijenga (Heerenveen) beleefde een nog wat mindere ouverture dan onze Jeroen. Als laatste finishte de Gerben van Manen...

UITSLAG GROU: 1. Langweer, 2. Akkrum, 3. Stavoren, 4. Huizum, 5. Leeuwarden, 6. Woudsend, 7. Eernewoude, 8. Grou, 9. Joure, 10. Halve Maen, 11. DRACHTEN, 12. Lemmer, 13. Sneek, 14. Heerenveen.