Vijfde plaats op Sneekermeer bij Terherne

  • te1
  • te2
  • te3
  • te4
  • te5
  • te6
  • te7
  • te8
  • te9
  • te10

Geplaatst op 8 augustus 2018

Na twee dagen waarop de wind het nagenoeg geheel liet afweten was het vanmiddag op het Sneekermeer bij Terherne een verademing voor de gehele skûtsjevloot. Een windkracht vier tot vijf woei over het meer. Het kon en moest eindelijk een mooie zeilpartij gaan worden. Tot de tanden toe gewapend Jeroen Pietersma met zijn bemanning want de vervelende twee wedstrijden met een minder resultaat moest en zou worden weggespoeld. En hoe! Vanaf de start, onderin het veld, lag Jeroen op een prachtige positie. Zou het dan deze keer eens lukken en meezitten. Als een scherp mes stoof de Twee Gebroeders door de golven van het Sneekermeer. Als vijfde rondde Jeroen de eerste bovenboei.

De kopstart was voor Sytze Brouwer (Heerenveen), hij bleef Douwe Visser (Grou) net voor. In het daaropvolgend kruisrak maakte Douwe een bekeken slag waardoor hij net boven de zeilen van de Gerben van Manen draaide. De mannen van het Grouster Skûtsje namen de kop over om deze vervolgens per route uit te breiden. De overwinning vanmiddag kon hen niet meer ontgaan. Inmiddels vocht Jeroen Pietersma verbeten duels uit met Eernewoude, Halve Maen, Lemmer en later ook Akkrum. Dan weer verloor hij een positie om die vervolgens weer terug te pakken. Wat heeft het team op de Twee Gebroeders felle gevechten met de concurrentie uitgevochten. En wat moet het voor hen geweldig geweest zijn om voortdurend deze strijd aan te kunnen gaan.

Voortdurend moest Jeroen alert blijven op de concurrentie achter zich maar de aanval is de beste verdediging. Dan draaide de Twee Gebroeders net achter een ander schip het volgend kruisrak kwam Jeroen net weer beter uit en pakte weer een positie. Kortom tot aan de finish bleef het spannend hoe de plaatsen na de eerste twee Grou en Heerenveen, zij lagen ver voor, verdeeld zouden gaan worden.

Jeroen hield geweldig stand en moest in de laatste route op naar de finish Pieter Meeter (Akkrum) nog voorbij laten gaan. Maar de beloning kwam op de finish. De vijfde stek uit de eerste route kon worden geconsolideerd en op deze positie werden de mannen “afgeschoten” Na een stroef begin deze competitie is dit resultaat voor het team van de Twee Gebroeders goud waard. En als deze race op het Sneekermeer maatgevend is dan moet het de komende wedstrijden zeker goed blijven gaan. Morgen strijden de veertien van de SKS op de Langweerder Wielen.

UITSLAG TERHERNE:

Grou

Heerenveen

Lemmer

Akkrum

DRACHTEN

Eernewoude

Sneek

Woudsend

Joure

Stavoren

Leeuwarden

Huizum

Langweer

Halve Maen.