Waterpoortrace onder motto als je niets zoekt kun je niets vinden...

  • wpr1
  • wpr2
  • wpr3
  • wpr4
  • wpr5
  • wpr6
  • wpr7

Geplaatst op 10 juni 2017

De SKS-vloot dendert door richting kampioenschap 2017. Veel wordt er getraind en er zijn vele wedstrijden vooraf waarin de schippers en bemanningen de puntjes op de i kunnen zetten om maar zo goed als mogelijk voorbereidt te zijn om een kans te maken op de felbegeerde titel. Afgelopen zaterdag stond de traditionele waterpoortrace op het programma. Ter nagedachtenis aan Dicky van der Werff zeilden de SKS-skûtsjes twee wedstrijden op het Sneekermeer.

Een mooie windkracht vier en in de middag, zelfs even vijf, zorgden voor prima zeilomstandigheden. Ook voor het team van de Twee Gebroeders. Sinds Lemmer Ahoy is tijdens trainingen vooral gekeken naar de meest optimale trim van het schip en het “finetunen” van de bemanning. Gelet op de nieuwe zeilformule mag Jeroen Pietersma 4m2 zeiloppervlak meer gaan voeren vergeleken met vorig seizoen. Echter zeilt hij nog met het grootzeil van 2015. Pas in 2018 komt er een nieuw exemplaar waarin deze 4m2 extra in is verwerkt. Tel daarbij de nieuwe mast en ons team weet dat daarbij de meest kleine zaken van groot belang zullen gaan zijn om de Twee Gebroeders competitief te kunnen laten zijn.

Elke race wordt dan ook vooraf bekeken met welke stand van zeilen en trim van het schip de wedstrijd wordt gezeild. Maar vergeet vooral niet de ingeleverde vierkante meters. Het lijkt klein maar het scheelt enorm in de power van het schip. Vergelijk het maar met autoracen. Vanuit relatieve stilstand, het door de wind gaan, het skûtsje meteen weer op snelheid krijgen. De eerste wedstrijd in de ochtend werd er prima gestart maar het resulteerde voor Jeroen niet in een mooie klassering. Na zelfs even twaalfde te hebben gelegen zeilde hij toch met zijn team naar een negende stek. Opnieuw verrassend dat debuterend schipper Sytze Brouwer (Heerenveen) net als tijdens Lemmer Ahoy een vorstelijke wedstrijd zeilde. In gevecht met “good old” Douwe Visser (Sneek), pakte hij de winst in deze race.

De middag wedstrijd kwam haperend op gang. Er waren drie starts voor nodig om de naar succes verlangende schippers te laten vetrekken. Je merkt aan alles dat het kampioenschap naderende is en dat de messen worden geslepen. Superstart was er voor Douwe Visser (Grou) die zijn koppositie ook niet meer afstond. Een geducht kanshebber voor de SKS-titel! Jeroen Pietersma streed keurig mee in de voorhoede van het veld. Tot die ene benedenboei.

Vier, vijf skûtsjes breed in de slag om maar als beste, en ruimte claimend dit merkteken te rondden.

Drachten kwam er als beste uit en had recht op ruimte. Het schip naast de Twee Gebroeders maakt een fout waardoor ons skûtsje achter het bakboord-zwaard werd aangevaren. Geen personele en materiële schade maar de wedstrijd was voor Jeroen voorbij. De boei zou opnieuw moeten worden gerond maar daardoor was de achterstand op de concurrentie al aanziende waardoor onze kapitein besloot de race te beëindigen.

Gerhard Pietersma, schipper op het skûtsje uit Eernewoude werd zaterdag vervangen door zijn adviseur Thijs Kort. Hij behaalde twee tweede plaatsen en won de Waterpoorttrofee. Jeroen Pietersma en zijn mannen hebben deze twee races aangegrepen om verschillende zaken op de Twee Gebroeders uit te proberen. Met als conclusie dat er stappen zijn gemaakt. Soms werkt het ene niet en het andere beter. Voor een leek moeilijk uit te leggen maar weet zeker dat het om de finesses gaat. Vorig jaar behaalde Jeroen een vijfde(!) plaats in het eindklassement. Een machtig resultaat. Maar nu de stap naar de top drie is ambitieus en zal afhangen van de eerder gememoreerde finesses. En het ingeleverde zeiloppervlak helpt daarin zeker niet mee. Dus zal het afhangen van trim van de zeilen, goed starten, perfect ingespeelde bemanning en een beetje geluk om deze stap te maken. Het is zeker aan het team van de Twee Gebroeders toevertrouwd om hierin de juiste keuzes te maken.

De laatste serieuze krachtmeting van de SKS-armada is op 15 juli. Op het Sneekermeer staat dan de proloog op het programma. Het zijn boeiende en mooie tijden voorafgaand aan het kampioenschap 2017 begin augustus.

Uitslag Waterpoortrace:
1. Eernewoude

2. Grou

3. Sneek

4. Heerenveen

5. Joure

6. Lemmer

7. Stavoren

8. Akkrum

9. Langweer

10. Huizum

11. Woudsend

12. DRACHTEN

13. Halve Maen

14. Leeuwarden.