Waterpoortrace Sneekermeer

  • wpr1
  • wpr2
  • wpr3
  • wpr4
  • wpr5
  • wpr7

Geplaatst op 16 juni 2018

Met nog ruim zes weken te gaan voordat het kampioenschap 2018 een aanvang neemt zeilden de veertien van de SKS vandaag op het Sneekermeer om de Waterpoorttrofee. Met de proloog over een maand in het verschiet is dit voor de veertien schippers en bemanningen de op een na laatste krachtmeting op weg naar het voor hen belangrijkste evenement van het seizoen. Dat geldt zeker voor onze schipper Jeroen Pietersma die niet kan wachten om de nare bijsmaak van vorig seizoen weg te willen poetsen.

En wat is er dan mooier om de eerste wedstrijd op het Sneekermeer als derde te eindigen. Na een perfecte start en bij een matige wind wist Jeroen zich na een prachtig kruisrak op de derde plaats te nestelen ruim achter Jaap Zwaga (Langweer) en Pieter Meeter (Akkrum). Sytze Brouwer (Heerenveen) kwamen gedurende de race nog angstig dichtbij maar kon de mannen van de Twee Gebroeders niet meer achterhalen. Vloot houden en mee kunnen blijven doen is nu al de grote winst ten opzichte van vorig jaar. Waar een nieuwe grootzeil met een paar extra vierkante meters doek al niet toe kan leiden..

Natuurlijk is dat het niet alleen. Met een juist op elkaar ingespeeld team, en daarvoor zijn al vele trainingsuren gemaakt werpt zijn vruchten zeker af. De omstandigheden tijdens de tweede wedstrijd waren wel even anders dan de eerste. Het woei steviger over het Sneekermeer. Opnieuw een knappe start voor Jeroen die rond de zesde zevende positie het eerste merkteken rondde. Fanatiek werd er om elke meter water gestreden. En opnieuw bleek de Twee Gebroeders competitief en werd er zeer aanvallend gezeild.

Tot de laatste route. Een kleine tactische misser zorgde ervoor dat Jeroen Pietersma rond de elfde plaats de tweede wedstrijd beëindigde.

De strijd om de winst was adembenemend. Winnaar van de Waterpoortrofee van afgelopen jaar Gerhard Pietersma (Eernewoude) won de tweede race nipt voor Sytze Brouwer (Heerenveen) en Pieter Meeter (Akkrum). Deze drie schippers gaven elkaar geen duimbreed toe en zeilden op puur vakmanschap een machtige wedstrijd. Op een punt verschil won Pieter Meeter (Akkrum) de Waterpoorttrofee 2018.

De proloog is de laatste krachtmeting van de veertien van de SKS voordat op 4 augustus het kampioenschap in Grou een aanvang neemt. Plaats van handeling is het Heegermeer bij Woudsend op zaterdag 14 juli. Wederom zal er een competitie van twee wedstrijden worden verzeild. Jeroen Pietersma en zijn bemanning liggen keurig op koers. Schip en bemanning zijn zeer competitief en met hun aanvallende en positieve instelling moet er op zeker een mooi resultaat tijdens het komend kampioenschap inzitten.

Zie ook Roefpraat: Waterpoort Race Sneek