Wedstrijd bij de Veenhoop afgelast!

  • Veenhoop1
  • Veenhoop2
  • Veenhoop3
  • Veenhoop4
  • Veenhoop5
  • Veenhoop6
  • Veenhoop7

Geplaatst op 22 juli 2013

"Hoe zachtkens glijdt ons bootje al over het spiegelend meer"... Deze regel is overduidelijk van toepassing op vanmiddag. Tergend langzaam dreef de S.K.S. vloot vanmiddag op de Wijde Ee bij de Veenhoop. Onze wedstrijdcommissie kon niet anders dan de wedstrijd rond drie uur af te gelasten. Sneu en jammer voor schippers, bemanningen en het talrijk opgekomen publiek. Maar van een echte eerlijke wedstrijd met gelijke kansen zou geen sprake zijn geweest.

Tijdens het palaver vanmorgen bleek al dat er vanmiddag weinig tot geen wind zou staan. De voorspellingen kracht twee tot drie, soms geheel afnemend; weinig kans op een mooie strijd. De wedstrijd commissie Drachten-Veenhoop besloot toch rond 14.00 uur met de gangbare startprocedure aan te vangen, met de hoop dat de weinige wind die er op dat moment was zou toenemen als de gehele vloot middels een sleepboot vanuit het Grietmansrak de Wijde Ee was opgesleept. De windrichting noord-oost noopte men tot een sleepstart. Na het startschot hesen de bemanningen de zeilen en kon de strijd een aanvang nemen.  Een denkbare lijn die op de Wijde Ee was neergelgd moest worden gepasseerd, daarmee was het voorbijdrijvende schip gestart en werd de tijd opgenomen tot aan de finish.

Onze Albert Visser had afgelopen vrijdagavond in Grou startnummer twee getrokken en kon samen met Grou vooraan de vloot aan deze "race" beginnen. Echter over stuurboord liggend dreef de Twee Gebroeders richting wal. Enkele schepen die een wat hogere koers hadden ingezet dreven met een klein zuchtje over onze mannen heen. Enkele schippers waaronder die van Eernewoude, Bolsward en Leeuwarden zagen de mazen in het net van het reglement. Zij staken voor de denkbeeldige startlijn de zwaarden in de grond en bleven doodstil voor deze lijn liggen.

Of het zo moest zijn, vanaf dat moment had Aeolus er helemaal geen zin meer in en lag de complete vloot, of ze voor anker lagen, stil op de spiegelende Ee. Schipper Albert Visser hees de protestvlag om dat er volgens hem, compleet terecht, van een eerlijke wedstrijd allang geen sprake meer was. Koortsachtig overleg van de wedstrijdcommissie die op dat moment de enige maar ook juiste beslissing nam om deze wedstrijd af te gelasten. Heel jammer ook voor onze mensen die op deze traditionele sponsordag, vele genodigden op ons volgschip een mooie middag in het vooruitzicht hadden gesteld. En dan met name een prachtige skûtsjewedstrijd.

Toch, onder deze tropische omstandigheden, liet men zich de aangeboden ijskoude drankjes en vele lekkernijen smaken, en kon met schipper en bemanning na praten over deze gezellige maar windstille middag. De vooruitzichten voor deze week bieden weinig hoop op mooie zeilwedstrijden. De gehele week, te beginnen met morgen de strijd bij Eernewoude, weinig tot geen wind. We hopen er met zijn allen maar het beste van maar wat is skûtsjesilen zonder wind??? Albert Visser en zijn bemanning starten morgen vanaf een dertiende startpositie vanuit de Langesloot.

De wedstrijd van vandaag word volgende week dinsdag, de rustdag, ingehaald op het Heegermeer bij Woudsend.