Wedstrijd bij de Veenhoop ongeldig verklaard.

 • ve1
 • ve2
 • ve3
 • ve4
 • ve5
 • ve6
 • ve7
 • ve8
 • ve8
 • ve9
 • ve10
 • ve11

Geplaatst op 7 augustus 2017

Zojuist is bekend gemaakt via de officiële SKS-kanalen dat de wedstrijd die vanmiddag bij de Veenhoop werd gezeild, ongeldig is verklaard. Vier deelnemers te weten Langweer, Stavoren, Heerenveen en Woudsend protesteerden tegen de wedstrijdcommissie. Op basis van artikel 9 besloot de jury de race van vanmiddag te schrappen.

Er zullen vanavond ongetwijfeld schippers zijn die dan wel blij dan wel boos zijn op de genomen beslissing. Vooral Gerhard Pietersma (Eernewoude) zal met de pest in zijn lijf vanavond zijn bed opzoeken. Glorieus won hij vanmiddag met een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Voor zijn broer en onze schipper Jeroen Pietersma zal dat anders zijn. Als vierde startte hij vanuit het Grietmansrak in de veronderstelling om met zijn bemanning een gooi naar de top drie te kunnen maken. En het had gekund ware het niet dat de wispelturige afnemende wind roet in het eten gooide. Het zat domweg niet mee. Vooraf bedachte slagen pakten net verkeerd uit. Waar het ene schip een mooie lange slag kon maken draaide de wind de Twee Gebroeders voor de kop. In een kluwen van skûtsjes op het smalle wedstrijdwater met vele bak- en stuurboord situaties lukte het Jeroen niet om progressie te kunnen boeken.

Gaan de weg de wedstrijd zakte de trots van Drachten verder af naar de achterste regionen. Tijdens de laatste route nam Aeolus even pauze waardoor de wedstrijd op een drijfpartij leek af te stevenen. Jeroen en zijn team konden alles wel willen maar onder deze omstandigheden lukte het helaas hen niet om de laatste regionen vaarwel te zeggen. Dubbel sneu voor de vele volgers van het Drachtster Skûtsje. Traditioneel worden sponsoren en bekenden van ons schip op de wedstrijddag van de Veenhoop uitgenodigd voor een gezellige dag op ons volgschip. Graag gun je ze een spannende wedstrijd met een gunstig resultaat voor ons team. Het zat er jammer genoeg niet in; toch was de gezelligheid en sfeer er niet minder om. Wat heeft men kunnen genieten van het machtige schouwspel van veertien laverende skûtsjes.

En tot en met vandaag veertien skûtsjes. Vanaf morgen zullen het er de rest van dit toernooi maar dertien zijn. Memoreerde ik afgelopen zaterdag dat Joure 21 strafpunten kreeg omdat men niet voldeed aan de eisen van de originaliteitscommissie; de SKS gaf Joure tot en met vandaag de gelegenheid dit aan te passen op straffe van uitsluiting voor dit kampioenschap. Men heeft hier niet gehoor aangegeven. Het gewraakte mastbeslag is niet aangepast. Voorzitter Rene Nagelhout meldde de jouster schipper na afloop van de wedstrijd van vanmiddag dat Joure voor de rest van dit toernooi niet meer mee mag doen. Helder. Regels zijn regels en die moet je gewoon nakomen.

Zo kwam er een eind aan een toch, ondanks het kalme weer, enerverende skûtsjedag. Met verliezers en winnaars. Winnaars omdat het ondanks het kalme weer en de ongeldig verklaarde race, het talrijk opgekomen publiek weer heeft kunnen genieten van friesland op zijn best.

Foto’s volgen later.