Weinig wind op het Sneekermeer

Harmen B in opperste concentratie

Geplaatst op 21 mei 2011

Ieder jaar strijden de skûtsjes van de SKS op het Sneekermeer om de winst in de Waterpoortrace. Een trainingswedstrijd, maar wel een belangrijke. Vaak zijn alle schepen vertegenwoordigd. Bovendien wordt er gezeild op water waar ook twee kampioenswedstrijden worden gehouden en is iedereen benieuwd hoe hij er voor staat in de vloot - het kampioenschap komt er immers alweer aan. 

Dit jaar waren de omstandigheden ronduit zomers te noemen: warm, met een typisch vlagerige, schifterige wind. Het ene moment een mooie 3 Beaufiort, het andere moment een miezerige 1 of minder. Lastig zeilen dus! Toch hadden we de eerste wedstrijde een prima start met de Twee Gebroeders. Samen met Joure als derde om de eerste boei, dat is lang niet verkeerd. 

Darna werd het minder. We kwamen niet een keer in de goede slag en hadden met onze oude zeil niet de macht om toch naar voren te zeilen. En als je dan ook nog een paar keer de typische Sneekermeer-met-warm-weer-frustratie meemaakt dat je wilt draaien, maar de wind gewoon meedraait... Dan wordt het een hele moeilijke race. De ochtendwedstrijd sloten we dan ook af met een negende plek. Jammer, maar helaas. De nieuwe midweerfok die we gebruikten kon het blijkbaar niet in zijn eentje doen, dus wachten we met smart tot ook het nieuwe grootzeil klaar is. 

De middagwedstrijd leek in eerste instantie net zo'n licht teleurstellende te worden. Toen we met weinig wind richting de startlijn dreven, zagen we dat het tienminutenschot al geweest was en we nooit meer op tijd zouden komen om een mooie start te maken. Samen met Sneek en d'Halve Maen konden we helemaal achteraan beginnen - we kwamen zelfs als allerlaatste om de eerste boei... 

Maar gelukkig stond er net een tikkeltje meer wind dan 's ochtends, hadden we tussen de middag de goede dingen veranderd aan het schip en de tuigage en zat het allemaal net ietsje minder tegen. Al tijdens het eerste voordewindse rak dreven we naar de hele vloot toe en nog geen ronde later hadden we een mooi plekje in de subtop te pakken. Dat was iets teveel van het goede (het oude zeil is echt op...), maar met een zevende plek op de finish konden we na zo'n start echt niet ontevreden zijn . 

In combinatie met de betere resultaten van vorige week, toen het hard woei, zitten we nu in de situatie dat we voor het eerst sinds jaren het idee hebben dat het schip beter loopt met meer wind... Dat is even wennen, maar niet vervelend. Zeker niet omdat alles nog makkelijk weer kan veranderen voor de SKS! En veel of weinig wind - we strijden mee, dat is zeker.

 

De Waterpoortrace werd overigens een prooi voor Dirk-Jan Reijenga van Joure, die zijn titel van vorig jaar prolongeerde.

Foto's: Wiep Wierda

  • Waterpoortrace Sneek
  • Waterpoortrace Sneek
  • Waterpoortrace Sneek
  • Waterpoortrace Sneek
  • Waterpoortrace Sneek
  • Waterpoortrace Sneek