Wordt dit dan zo een kampioenschap?

 • Te1
 • Te2
 • Te3
 • te4
 • te5
 • te6
 • te7
 • te8
 • te9
 • te10
 • te11
 • te12
 • te13

Geplaatst op 9 augustus 2017

Wordt dit dan zo een kampioenschap…Het lijkt er op dat Jeroen Pietersma met zijn bemanning op de een of andere manier net daar terechtkomen waar ze eigenlijk niet willen zijn. Vanmiddag op het Sneekermeer een goede start gemaakt om van daaruit bij de eersten de bovenboei te passeren. Over stuurboord gelegen stoof het Drachtster Skûtsje op het eerste merkteken af om vervolgens onder de over bakboord liggende schepen te draaien. Maar er was geen ruimte om de boei aan te zeilen. Jeroen vond geen gaatje om de Twee Gebroeders tussen de boei en de concurrentie langs te sturen. Het overkwam ook Douwe Visser (Grou). Onder de boei langs sturend probeerde Jeroen zo snel als mogelijk het skûtsje te draaien om het eerste merkteken opnieuw te ronden. Samen met Grou sloot ons skûtsje als twaalfde aan bij de rest van de vloot. En net als gisteren vervloog de hoop op een mooi eindresultaat.

Een historische zeildag op het Sneekermeer. Voor het eerst in de historie viel de wedstrijd samen met de hoogmis van de sneekweek, de traditionele hardzeildag. Met dank aan de provincie en vele vrijwilligers (de voorbereidingen om deze evenementen samen te organiseren vergt een enorme voorbereiding) werd alles tot in de puntjes geregeld. Om maar aan te geven; het Prinses Margrietkanaal werd vanmiddag gedurende vele uren voor de scheepvaart afgesloten, een unicum! En dat de race op het Sneekermeer rond 16.00 uur begon is ook gezien de laatste jaren zeeruitzonderlijk.

Fantastisch weer vanmiddag. Een mooie windkracht vier woei over het wedstrijdwater waarop de organiserende commissie een wedstrijdbaan in de vorm van een zandloper had uitgelegd. Het talrijk opgekomen publiek op de pier bij Terhorne kon zich vergapen aan een meesterlijke start van Pieter Meeter (Akkrum). Hij wist als eerste de eerste boei met het gele merkteken te ronden gevolgd door “good old” Douwe Visser (Sneek). Deze twee schippers gunden elkaar geen centimeter van het Sneekermeer. Toch wist de oude sluwe vos uit Sneek met een bekeken slag de Akkrumers aan zijn zegekar te binden. Hij consolideerde zijn eerste plaats en pakte de overwinning op zijn thuiswater.

Ondertussen vocht Jeroen een fel duel uit met zijn directe belager Douwe Visser (Grou). Routes lang hebben deze twee kemphanen elkaar bevochten om maar niet als laatste te eindigen. Dan lag Jeroen even voor dan Douwe. De achterstand op de rest van de vloot was dermate dat verder naar voren zeilen onmogelijk was. De hevig teleurstellende schipper van Langweer, Jaap Zwaga, hij moest elke route door welke oorzaak dan ook, verloor veel terrein en kon door Jeroen en Douwe worden gepasseerd. Langweer eindigde troosteloos met een ruime achterstand als laatste.

Tot aan de finish, Sneek won gevolgd door Akkrum en Eernewoude, hebben Jeroen en Douwe gestreden om de voorlaatste plaats. Zeer ongebruikelijk finishten de skûtsjes voor-de-wind vlakbij de pier. Voor onze mannen die gevochten hebben als leeuwen zat er net geen elfde plaats in. In het laatste rak voer het Grouster Skûtsje net voor de Drachtsters over de finish.

En dat bedoel ik dus met wordt dit dan zo een kampioenschap. Alles zit net even tegen. En dat net daar zit het m in. Het moet net even meezitten en je moet een beetje geluk hebben in dit zeer aan elkaar gewaagde skûtsjeveld. Maar er komen zeker wedstrijden waarin het allemaal past en de puzzelstukjes naadloos in elkaar passen. We gaan zeker de snelle Twee Gebroeders weldra in de voorste gelederen aantreffen!

UITSLAG TERHORNE:

1. Sneek

2. Akkrum

3. Eernewoude

4. Heerenveen

5. Lemmer

6. Woudsend

7. Stavoren

8. Halve Maen

9. Huizum

10. Leeuwarden

11. Grou

12. DRACHTEN

13. Langweer.