Woudsend

Geplaatst op 8 augustus 2011

Tijdens een ware overlevingsrace vanmiddag op het Heegermeer bij Woudsend zijn Albert Visser en zijn bemanning op een teleurstellende twaalfde plaats geëindigd. Dat de veertien skutsjes zonder brokken de finish bereikten na anderhalve route zeilen mag alleen al een wonder heten. Uit het westen woei een wind kracht zes tijdens de start. Bemanningen hadden houden en keren om de schepen op koers te houden. Opnieuw koos Albert voor een start onderin het veld op naar de Indyk. En dat bleek een goede keus. Vervaarlijk schuin hangend stoof de Twee Gebroeders over het woelige Heegermeer. Heerenveen had de beste start en was als eerste bij de bovenboei gevolgd door Woudsend. Daarachter, gelet op de windkracht, een hachelijke situatie. Joure over bakboord liggend had recht van de weg en leek op een derde plaats af te stevenen. Grou probeerde over stuurboord liggend nog voor de jousters langs te komen. Grou kreeg een dikke vlaag en stuurde omhoog, een knallende aanvaring tot gevolg hebbend. Twee grouster bemanningsleden vlogen als gevolg hiervan in het water en werden gelukkig zonder problemen weer aan boord gehesen. Vervolgens kwamen de 2 drachtster skûtsjes, de Halve Maen als vijfde en Albert Visser als zesde. De organiserende commissie had een driehoeksbaan op het Heegermeer uitgelegd, dus stoven de schepen in een half-winds en daarna ruim-windsrak richting onderste boei. Onze mannen knokten voor de beste positie bij deze boei met o.a. de Halve Maen en Grou. De alsmaar aanwakkerende wind zorgde voor een adembenemend schouwspel, en de hard werkende bemanning kreeg bijkans de blaren op de handen. Dan de de beneden boei. Wat daar onder deze omstandigheden gebeurde; met vele skûtsjes die vochten om de beste positie. Elke schipper wil als binnenste de boei ronden om als hoogste het volgende kruisrak aan te vangen. Maar er was gewoon geen ruimte. Door omstandigheden kwam Albert beroerd uit deze situatie, als onderste liggend kon hij aan een inhaalrace beginnen. Maar die kans werd hem niet meer geboden, de wind wakkerde aan tot in de kracht zeven en het bleek onverantwoord nog verder te wedstrijdzeilen. De commissie besloot gehaast de finish bij de bovenste boei te plaatsen opdat er dan toch nog een ruime route, dus de wedstrijd meetellend voor het klassement, zou zijn verzeild.

Pieter Brouwer werd winnaar van deze korte maar krachtige overlevingsrace gevolgd door Ype vd Meulen (Woudsend). Joure legde beslag op de derde plaats. Koploper in het klassement Douwe Visser (Sneek) startte slecht vanmiddag, hij rondde als twaalfde de bovenboei om vervolgens na een route zeilen toch wat plaatsen winst te boeken door als zevende te finishen. Ondanks de twaalfde plaats blijven Albert Visser en zijn bemanning nog steeds meedoen in de strijd om de vacante SKS titel. Met nog vier wedstrijden te gaan staan onze bloedfanatieke mannen op een zesde plaats.

Uitslag: 1. Heerenveen, 2. Woudsend, 3. Joure, 4. Grou, 5. Bolsward, 6. Stavoren, 7. Sneek, 8. Langweer, 9. Eernewoude, 10. Huizum, 11. Lemmer, 12. DRACHTEN, 13. Leeuwarden, 14. (na verloren protest) Halve Maen.

De top 7 van het tussenklassement: 1. Sneek 16,9 pt. 2. Heerenveen 23,9 pt. 3. Grou 27,8 pt. 4. Bolsward 31 pt. 5. Eernewoude 31 pt. 6. DRACHTEN 31,9 pt. 7. Stavoren 32,9 pt.

  • wou1
  • wou2
  • wou3
  • wou4
  • wou5
  • wou6
  • wou7
  • wou8
  • wou9