Zeeslag bij Stavoren.

  • st1
  • st2
  • st3
  • st4
  • st5
  • st6
  • st7
  • st8

Geplaatst op 11 augustus 2018

Wat is het verschil met afgelopen seizoen groot te noemen. Waren de eerste twee wedstrijden nog niet waar we op hadden gehoopt vanaf de race bij Terhorne doen Jeroen Pietersma en zijn bemanning elke dag mee voor de beste plaatsen in de voorhoede van het SKS-veld. Zoals ik al eerder deze week vertelde moet het de komende dagen vast en zeker lukken een top drie positie te behalen. Zo ook vanmiddag op een knobbelig IJsselmeer. Windkracht vijf tot zes uit het westen zorgde voor hoge golven richting kust. Een prachtige start, Jeroen koos voor de hoogste positie bij het startschip, leverde bij de eerste boeironding een vijfde plaats op.

Gadegeslagen door het talrijk opgekomen publiek maakten de dertien skûtsjes er een fantastisch schouwspel van. En ja we misten er eentje. Jappie Visser (Sneek) wilde zijn bemanning en schip niet aan de elementen blootstellen en koos ervoor aan de kant te blijven. Het leek vanmiddag op een gegeven moment het verhaal van de tien kleine negertjes. Soms viel er een skûtsje uit met averij dan zocht er weer een de haven op na een protestsituatie. Sytze Brouwer (Heerenveen) kwam in aanvaring met Willem Zwaga (Leeuwarden). De eerstgenoemde kon niet verder zeilen met een kapot roer. Bij Leeuwarden waren de waterstangen kapot en ook zij zochten de luwte van de haven op. Toen waren er nog maar elf.

Jeroen Pietersma heeft tijdens de wedstrijd even Pieter Meeter (Akkrum) aan zich voorbij moeten laten gaan om deze in het volgende kruisrak terug te pakken. Vervolgens zette hij de aanval in op het andere drachtster skûtsje, de Halve Maen. Niet domweg achter hen aan zeilen luidde het devies. Steeds weer zocht Jeroen een andere koers. Het leverde helaas geen vierde plaats op maar het idee erachter verdient alle lof. Soms win je soms verlies je. Maar een beetje achter je voorganger aan zeilen heeft nog nooit wat opgeleverd. Wat een lust moet het voor de bemanning zijn om deze afgelopen wedstrijden zo competitief mee te kunnen zeilen.

Dan de rest van de wedstrijd. De platbodems doorkliefden in volle vaart de golven op het IJsselmeer. Soms verdwenen de schepen in wolken van buiswater. Douwe Visser (Grou) won deze “zeeslag” van kop af aan gevolgd door Jaap Zwaga (Langweer). Het dagje uitzieken heeft ze klaarblijkelijk zo goed gedaan dat ze de tweede plaats met gemak konden binnenhalen. Albert Visser (Lemmer) werd derde. In het klassement staat Jeroen nu achtste met 35 punten.

Grou leidt de dans na de eerste week gevolgd door Eernewoude en Leeuwarden. De verschillen onderling zijn niet bijster groot en het belooft nog een ongemeen spannende tweede week te gaan worden.

UITSLAG STAVOREN: 1. Grou, 2. Langweer, 3. Lemmer, 4. Halve Maen, 5. DRACHTEN, 6. Akkrum, 7. Eernewoude, 8. Stavoren, 9. Woudsend, 10. Joure. Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Huizum veertien punten. Huizum verloor het protest van Joure.