Zeeslag op IJsselmeer bij Stavoren

  • st1
  • st2
  • st3
  • st4
  • st5
  • st6
  • st7
  • st8
  • st9

Geplaatst op 6 augustus 2016

Een zeeslag, zo kunnen we de zevende wedstrijd deze S.K.S. competitie wel noemen. Alle ingrediënten voor een prachtige zeilpartij waren optima forma aanwezig. Een aanwakkerende wind, kracht vijf tot zes, de hoge golven op het IJsselmeer bij Stavoren maakte het foto een ware slijtageslag voor schippers, skûtsjes en bemanningen. Bij een zeeslag horen mooie maar ook minder mooie momenten. Ik zal ze zo proberen te omschrijven. De dijk bij Stavoren zat mudvol toeschouwers, het zullen er vele duizenden geweest zijn, veertien strijdende schippers, de zon die volop scheen, het was kortom de mooiste reclame voor het skûtsjesilen die de S.K.S. zich maar kon wensen.

 

Op voorhand leek Jeroen Pietersma een prachtige start te maken helemaal onderaan de startlijn. Enkele seconden voor de start stuurde Jeroen de Twee Gebroeders iets omhoog om op snelheid op het juiste moment de lijn te passeren. Ware het niet dat juist op dat moment Alco Reijenga (Heerenveen) zijn Gerben van Manen boven ons skûtsje stuurde. Jeroen moest er alles aan doen om de startlijn aan te zeilen en niet in aanvaring te komen met Heerenveen. Even kusten de skûtsjes elkaar en waren op dat moment alle snelheid kwijt. Dit terwijl de rest van de vloot over bakboord liggend in volle vaart richting de eerste boei stoven. Jeroen besloot om een vrije lange slag over stuurboord te kiezen in de hoop toch nog een mooie positie te bezeilen. Maar die honderden meters die je dan al achter ligt door het gedonder bij de startboei maak je niet zomaar even goed.

 

Des te prachtiger dat de mannen van de Twee Gebroeders als negende rond het eerste merkteken koersten. Albert Visser (Lemmer) had de koppositie gevolgd door Langweer, Joure en Sneek. In de daaropvolgende kruisrakken dansten en stampten de skûtsjes over het gekuifde IJsselmeer. De bemanningen hadden de handen vol aan het op koers houden van de skûtsjes. Soms te scheef hangend moesten de schoten worden gevierd en dan weer aangehaald worden. De hoge golven maakten het er nog lastiger op. Als je door de wind gaat ligt het schip even stil en de golven zorgen ervoor dat het langer duurt voordat je weer op snelheid aan de wind zeilt. De wat zwaardere skûtsjes hebben dan ook een licht voordeel.

 

Er ontspon zich een prachtige strijd om de dagzege. Lemmer kon het geweld van het IJsselmeer niet geheel bolwerken en werd voorbij gestreefd door Johannes Meeter (Langweer). Dirk Jan Reijenga (Joure) lag zelfs even op kop en Pieter Meeter (Akkrum) zeilde sterk naar voren en mengde zich in het gevecht om de overwinning. Douwe Visser (Sneek) in de eerste routes in de voorhoede aanwezig kon de woeste baren niet geheel bolwerken en zakte naar achteren.

 

Zoals ik al meldde, in zeeslagen zijn er ook mindere momenten. En deze kwam er. Achteraf een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen maar het had zomaar anders gekund. De op een na laatste route denderde de kopgroep richting benedenboei. Deze werd gerond en in een bakboordslag koos de kopgroep “zee”. Het wedstrijdwater is gemarkeerd met rode boeien, daarbuiten mogen de skûtsjes tijdens de wedstrijd niet komen. Langweer draaide bij de rode boeien, daarna Joure en Akkrum. Joure kreeg op de golven stampend een enorme vlaag wind in de zeilen. Even leek Joure stuurloos. Dirk Jan Reijenga kon een aanvaring niet meer vermijden. Met een enorme klap raakte hij het skûtsje van Akkrum. Gevolg een gigantische deuk in het skûtsje, kapotte schoten en een gehavende giek. Joure raakte lek en beide schepen konden gedesillusioneerd de haven opzoeken. 

 

Hierdoor kon Langweer onbedreigd zijn eerste overwinning van dit seizoen boeken. Grou werd tweede gevolgd door Siete Meeter (Leeuwarden). Laatstgenoemde pakte hiermee de eerste podiumplaats tijdens deze competitie. Onze mannen van de Twee Gebroeders lukte het helaas niet om naar voren te zeilen. In de achterhoede strijdend met Heerenveen en Huizum meer zat er niet in. Heerenveen protesteerde nog tegen ons team inzake de situatie bij de start maar de jury besloot voor Heerenveen negatief zodat we gelukkig niet met veertien punten werden opgezadeld. In het tussenklassement zakken we helaas een plaatsje en staan nu zevende met 35,9 punten. Maandag zeilen de skûtsjes op het Heegermeer, tenminste als de harde wind geen spelbreker gaat worden. Windkracht zes staat op het programma dus het zal er om hangen of het doorgaat.

 

UITSLAG STAVOREN:

Langweer
Grou
Leeuwarden
Lemmer
Stavoren
Akkrum (krijgt 5,4 punten, gemiddelde na met averij de wedstrijd te hebben verlaten)
Sneek
Eernewoude
Heerenveen
DRACHTEN
Huizum
Woudsend
Halve Maen (14 punten na verloren protest van Heerenveen)
Joure (14 punten na verloren protest van Akkrum).

 

Top vijf klassement:

Sneek 19,8 punten
Eernewoude 23,8 punten
Akkrum 25,4 punten
Grou 25,9 punten
Lemmer 28 punten.