Zevende plek op regenachtige Fluessen.

  • 14F1
  • 14F2
  • 14F3
  • 14F4
  • 14F5
  • 14F6
  • 14F7

Geplaatst op 25 juli 2014

Wat als Jeroen Pietersma en zijn bemanning nu eens een perfecte start zouden hebben. Het moet toch wel bijna tot een prachtig succes kunnen leiden. Het begint er op te lijken dat onze ploeg van de Twee Gebroeders de inhaalkoningen van dit kampioenschap dreigen te gaan worden. Net als de afgelopen dagen vrij matig uit de startblokken, in de achterhoede meestrijden om dan uiteindelijk toch een mooi plekje in de middenmoot te bezeilen. Zevende werden de mannen op de Fluessen terwijl men na de start als elfde de eerste boei hadden gerond.

Een afflauwende wind, grijze luchten en veel regen vormden het decor voor de vijfde wedstrijd van dit kampioenschap. Na een eerste algehele valste start, de tweede was goed, laveerde de gehele vloot richting eerste boei met geel merkteken. Douwe Visser (Grou) kwam als beste uit deze start gevolgd door zijn neef Douwe met de Sneker Pan. Met zijn tweeën hebben zij de gehele race gestreden om de felbegeerde eerste plaats. Rond 16.00 uur finishten de Grousters uiteindelijk toch als eerste. In het laatste voor-de-winds rak was het Dirk Jan Reijenga (Joure) die verrassend de Snekers de tweede plek afhandig maakten. 

Voor het publiek was het wwarschijnlijk een vrij saai potje zeilen maar voor schippers en bemanningen opnieuw geconcentreerd zeilen. De weinige wind die er was draaide constant zodat het uiterste van de heren werd gevraagd. En zoals eerder gememoreerd moet je op de wisselende omstandigheden kunnen anticiperen. Jeroen Pietersma bleek wederom bijzonder attent en tijdens de wedstrijd werd regelmatig een tegenstander voorbij gezeild. Toch zeer knap. Onze schipper heeft wel vrij veel ervaring maar met een voor een groot deel nieuwe bemanning, waarvan de "oudere" garde ook nog eens van taak heeft gewisseld, maar je moet het in dit zeer aan elkaar gewaagde veld, waar elk foutje word afgestraft, toch maar doen.

Auke de Groot (Stavoren) startte als laatste en lag een eind achter de dertien voorgangers. Toch wist hij op te schuiven gedurende de middag naar een achtste plaats. Mede nieuwe schipper in de vloot Alco Reijenga (Heerenveen) heeft zijn schip en bemanning nog niet op de rit. Het voorheen kampioensschip de Gerben van Manen eindigde op de Fluessen als dertiende en staat troosteloos onderaan in het tussenklassement. Geeft maar weer eens aan, en dat geldt ook voor Jeroen en zijn bemanning, dat het tijd, veel tijd kost voordat je van je team en schip een geoliede combinatie hebt gemaakt die scherp en hoog aan de wind zeilend prijzen kan winnen. 

Tegenvaller bij Elahuizen was Pieter Meeter (Akkrum). Als lijstaanvoerder finishte de equipe uit Akkrum als twaalfde, terwijl hij gisteren bij Langweer nog glorieus winnaar werd. De top van het tussenklassement ligt nog erg dicht bij elkaar zodat moeilijk te voorspellen is welke schipper over ruim een week de krans krijgt omgehangen. Morgen zijn de SKS skûtsjes te bewonderen bij Stavoren op het IJsselmeer.

UITSLAG ELAHUIZEN: 1. Grou, 2. Joure, 3. Sneek, 4. Langweer, 5. Huizum, 6. Lemmer, 7. DRACHTEN, 8. Stavoren, 9. Eernewoude, 10. Leeuwarden, 11. Woudsend, 12. Akkrum, 13. Heerenveen, 14. Halve Maen.