Zinderende tweede wedstrijd op IJsselmeer.

 • le1
 • le2
 • le3
 • le4
 • le5
 • le6
 • le7
 • le8
 • le9
 • le10
 • le11
 • le12

Geplaatst op 16 augustus 2018

Aan diverse hachelijke situaties vanmiddag tijdens de een na laatste wedstrijd van dit SKS-kampioenschap ga je merken dat de spanning meer en meer toeneemt. Hachelijk in de zin van protestwaardige boeirondingen en schippers die meer nog dan andere wedstrijddagen risico’s nemen om maar verder naar voren te zeilen. Jeroen Pietersma en zijn team hebben de huid tijdens de race op het IJsselmeer duur verkocht. Met name het fantastische gevecht met titelkandidaten Sytze Brouwer (Heerenveen) en Douwe Visser (Grou) sprong daarbij uit het oog. Deze matjedoren van de vloot haalden alles uit hun beider trucendoos om Jeroen de loef af te steken.

Uiteindelijk wisten ze de mannen van de Twee Gebroeders te passeren maar dat ging echt niet zomaar. Natuurlijk is het lastig om deze power skûtsjes voor te blijven maar de drachtsters gaven zich niet zomaar gewonnen. Deze wedstrijd had dan ook alles in zich bij een stevige westenwind. Jeroen startte matig om als twaalfde het eerste merkteken te ronden. Het credo luidde dan ook: vooruit met de D! Na een geweldig gezeild kruisrak steeg Jeroen naar een achtste plaats. Daaraan voorafging het nodige wat wel enige aandacht verdiend.

De tweede boeironding was er een van de vermeldde hachelijke situaties. Een kluwen van schepen wilde tegelijk, en er was weinig tot geen ruimte, de boei ronden. Onmogelijk natuurlijk. Daarbij betrokken Sytze Brouwer (Heerenveen), Gerhard Pietersma (Eernewoude), Pieter Meeter (Akkrum) en Willem Zwaga (Leeuwarden). Toch niet de minsten en vooral daaronder kanshebbers voor de titel. Gieken vlogen over dekken, aanvaringen, protestwaardige situaties en dat allemaal bij het aansnijden van een ton.

Toen de kruitdampen enkele ogenblikken later waren opgetrokken zagen we protestvlaggen bij Eernewoude, Heerenveen en Akkrum. Akkrum streek de zeilen nadat een bemanningslid door een giek was geraakt en medische verzorging nodig had. Men staakte de strijd. De opsteker van het schip uit Eernewoude stond schuin op het skûtsje zodat men eveneens de wedstrijd moest afbreken. Heerenveen wist later nog wel verder naar voren te zeilen en eindigde de race net achter Grou.

In de jurykamer werden vanavond de diverse protesten afgehandeld, zeker niet onbelangrijk gelet op de titelstrijd die morgen op het Sneekermeer haar finale beleeft. Het protest van Akkrum tegen Heerenveen werd afgewezen, die van Eernewoude tegen Heerenveen ook en het protest van Heerenveen tegen Eernewoude toegewezen dit tot zeer grote ontevredenheid bij schipper en bemanning van de platbodem uit Eernewoude. Zij dienden hoger beroep in waarvan de uitspraak morgen voorafgaand aan de finale wordt bekend gemaakt. Zeker niet onbelangrijk gezien de leiding van Heerenveen in het klassement.

Jeroen Pietersma kreeg tijdens de wedstrijd van dit alles niet veel mee en streed voor wat ie waard was. De opmars kwam tot een eind toen het team van de Twee Gebroeders een zesde positie innam. Fantastisch van twaalf naar zes! En toen kwam dus die laatste route waarin Jeroen het hoofd moest buigen voor Heerenveen en Grou. Achtste vanmiddag op het IJsselmeer.

Het werd een dubbelslag voor Auke de Groot (Stavoren). Net als gister pakte hij de zege. Tweemaal achter elkaar winnen bij Lemmer is lang niet voor iedere schipper weggelegd. Hoe staat het er nu voor als morgen de finalestrijd begint gelet op het klassement. Dat de spanning er afdruipt hoef ik u niet te vertellen. 1. Heerenveen 39,9 punten, 2. Grou 41,8 punten, 3. Akkrum 43,6 punten, 4. Lemmer 44 punten en 5. Leeuwarden 45,7 punten.

In principe kunnen alle vijf nog kampioen worden en welke drie op het podium komen te staan? Zegt u het maar.

Jeroen Pietersma staat op een tiende notering met 75 punten. Toch morgen maar uit de dubbele cijfers Jeroen! Het zou toch moeten kunnen en wij als fans gunnen jullie het van harte!

UITSLAG LEMMER II: 1. Stavoren, 2. Huizum, 3. Lemmer, 4. Leeuwarden, 5. Joure, 6. Grou, 7. Heerenveen, 8. DRACHTEN, 9. Sneek, 10. Woudsend, 11. Halve Maen, 12. Langweer. Eernewoude 14 punten, Akkrum 5,6 punt.