It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Bittere pil voor Jeroen Pietersma.

Bittere pil voor Jeroen Pietersma.

En zoals zo vaak, en dat geldt zeker bij het skutsjesilen, zijn het de details en vooral cruciale situaties die het verschil maken tussen een fantastisch gevaren race of eentje die je liever snel vergeet. Dat laatste overkwam Jeroen Pietersma en cs vanmiddag bij de vijfde wedstrijd van de S.K.S. bij Langweer. De alles bepalende start ging redelijk. Jeroen nestelde bij de eerste boeironding de Twee Gebroeders in de middenmoot. Het waaide lekker en de organiserende commissie had voor de veertien schippers een driehoeksbaan uitgelegd op de Langweeder Wielen. Voor het eerst deze competitie startten de skutsjes vals. Bij de tweede start ging er geen schip te vroeg over de lijn. Los! Douwe Visser (Grou) pakte meteen de koppositie en stond deze niet meer af. Even werd hij nog bedreigd door Albert Visser (Lemmer) maar het lukte hem niet de mannen met het Grouster Skutsje de overwinning af te snoepen. Wel frappant dat Douwe Visser de laatste jaren bijna steevast wint bij Langweer. 

Ik had het over de cruciale momenten die het verschil maken. En dat moment kwam voor Jeroen Pietersma bij het ronden van de derde boei na het voor de winds rak. Zoals zo vaak in het begin van een wedstrijd, de verschillen zijn dan nog heel klein, dendert de vloot in een kluwen naar de beneden windse boei. Als schipper moet je bijkans je ogen als een uil alle kanten op kunnen draaien want wat is wijsheid en wat is de beste keuze. Vanuit mijn positie bekeken stuurden enkele schepen misschien te snel omhoog om na de boeironding het kruisrak weer in te gaan. Volgens mij en ik denk dat de mannen aan boord van de Twee Gebroeders dat ook wel hadden geconstateerd, raakte men de boei. Concurrerende schippers zullen hem aangeroepen hebben; "rondje draaien"! Deze manouvre, zeilen moeten over en nog een keer, kost zoveel tijd. Voor dat je weer aan de wind het kruisrak in laveert lig je op achterstand. En een vloot die nog zo dicht bij elkaar ligt. Conclusie na deze mislukte boeironding, Jeroen Pietersma en zijn team konden achteraan het veld beginnen aan een inhaalwedstrijd. Maar dat valt in de hedendaagse zeer aan elkaar gewaagde S.K.S. armada echt niet mee.

Vanaf dat moment brak er een hoosbui los boven de Langweerder Wielen. De veertien skutsjes verdwenen bijna in een mist van water. Onze mannen op de Twee Gebroeders zullen wel gedacht hebben, dit kan er ook nog wel bij. Toen de lucht opklaarde bleek Jeroen aansluiting te hebben gevonden bij de nummer dertien Jaap Zwaga (Langweer). All trucjes heeft onze roerganger uit de kast gehaald om hem voorbij te streven om toch maar afstand te doen van die vermaledijde veertiende stek. Het mocht helaas niet baten. Als laatste werd Jeroen "afgeschoten". Een bittere pil voor hem en zijn fantieke en gedreven bemanning. Dan hebben we het slechtste resultaat van deze competitie maar gehad want we gaan er vanuit dat ze niet weer in de dubbele cijfers belanden. Zo zie je maar weer, de derde race van dit kampioenschap wordt je eerste en de vijfde race laatste. Het levert na vandaag een negende plaats op in het tussenklassement. Achter de naam van Jeroen Pietersma staan 32,9 punten.

Douwe Visser (Grou) is momenteel leider met 7,9 punt gevolgd door neef Albert Visser (Lemmer) met 9,8 punt. Johannes Meeter (Huizum) completeert de top drie, hij heeft 15 punten. Sprak ik bij Jeroen over een bittere pil, de gifbeker van Pieter Meeter (Akkrum) moest helemaal leeg gedronken worden. Afgelopen zaterdag won hij een protest van Gerhard Pietersma (Eernewoude). Laatstgenoemde ging in hoger beroep. De zeilraad deed vanmorgen uitspraak en oordeelde dat Akkrum veertien punten kreeg en Eernewoude bij Grou dus een derde plaats kon noteren. Gisteren protesteerde in en bakboord stuurboord situatie Lemmer tegen Akkrum. De jury gaf Lemmer gelijk waardoor Akkrum nog eens veertien punten rijker werd. Pieter Meeter zeilde vanmiddag naar een derde postie. Een dagje Langweer leverde hem 31 punten op voor het klassement. Een unicum. Morgen zijn de Fluessen bij Elahuizen het theater waar de veertien van de S.K.S. hun kunsten gaan vertonen. We wensen Jeroen en zijn team alle succes en wie weet wappert na deze race de Drachtster vlag fier in de mast na een succesvolle wedstrijd!

UITSLAG Langweer: 1. Grou, 2. Lemmer, 3. Akkrum, 4. Sneek, 5. Huizum, 6. Eernewoude, 7. Heerenveen, 8. Woudsend, 9. Halve Maen, 10. Leeuwarden, 11. Joure, 12. Stavoren, 13. Langweer, 14. DRACHTEN.

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button