It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Douwe Visser (Grou) kampioen S.K.S. 2019; Jeroen Pietersma 10e in eindklassement.

Douwe Visser (Grou) kampioen S.K.S. 2019; Jeroen Pietersma 10e in eindklassement.

Douwe Visser (Grou) pakte voor de derde maal (!) op rij de S.K.S titel. Een prestatie van formaat. Hij kreeg het tijdens de slotwedstrijd op het Sneekermeer echter niet cadeau. Daarover later meer. Schipper Jeroen Pietersma behaalde gisteren de negende plaats en werd mede door dit resultaat tiende in het eindklassement. Een resultaat waarmee het team tevreden kan zijn. Na de korte voorbereiding op dit kampioenschap kan dit resultaat er zeker mee door. Natuurlijk hopen bestuur, sponsoren en donateurs altijd op meer maar er zat tot op dit moment gewoon niet meer in. En de redenen daarvoor heb ik in eerdere verslagen aangegeven. Ook gisteren, zoals altijd fanatiek en strijdbaar, is er alles aan gedaan om het slot van deze kampioensreeks nog wat kleur te geven. Bij het aansnijden van het eerste merkteken lag Jeroen met de Twee Gebroeders op een achtste plaats die in het verloop van de race werd ingeruild voor een tiende notering. Een spannende slotwedstrijd op het Sneekermeer vooral gelet op de strijd om de titel. Vorig jaar speelde Jeroen Pietersma daarin nog een cruciale rol door tweede te worden voor Sytze Brouwer (Heerenveen), die daardoor de titel aan Douwe Visser moest laten. Terugkijkend op dit kampioenschap blijft er natuurlijk een wedstrijd die niet kan worden vergeten. De magistrale overwinning bij Eernewoude. De beste notering tijdens de rest van de wedstrijden was een 6e bij de Veenhoop. Vooruitkijkend op 2020, de S.K.S. viert dan haar 75 jarig jubileum, zal de voorbereiding van Jeroen en zijn team vele malen beter zijn dan dit jaar. De Twee Gebroeders kan er weer vele jaren tegenaan en staat er weer als een plaatje bij. Rest Jeroen en zijn bemanning om de twee eenheid skutsje en bemanning op en top te trainen voor de titelstrijd volgend jaar. En daar is vanaf begin volgend jaar ruim de tijd voor. En de resultaten, en daar geloven we zeer zeker in, zullen dan navenant zijn.

De strijd om de titel zou gaan tussen Grou en Heerenveen. Albert Visser (Lemmer) lag voor vandaag derde maar de achterstand op de top twee was eigenlijk te groot om zich in de titelstrijd te mengen. Sytze Brouwer (Heerenveen) had de beste start en leek als eerste het eerste merkteken te passeren. Er mochten drie plaatsen verschil zitten tussen Grou en Heerenveen. Zat Heerenveen drie plaatsen voor Grou waren de mannen uit Heerenveen verzekerd van de titel. Maar de beste start van Heerenveen pakte bij het ronden van de eerste boei slecht uit. Grou rondde als derde terwijl Heerenveen aansloot als twaalfde. Na het ronden van de tweede boei bij het starteiland kwam Grou te laag uit en zag Aukde de Groot (Stavoren) boven zich. Stavoren draaide laat en hielp daarmee ongewild Grou in de vernieling. Heerenveen nu voor Grou. Route na route schoof Heerenveen verder op en Grou zag het verschil alleen maar groter worden. Met nog een kleine twee routes voor de boeg lag Heerenveen onder Lemmer richting boei. Heerenveen kon en mocht niet draaien. Grou was reeds naderbij gekropen en maakte dankbaar gebruik van het de kleine ruimte die bij de boei ontstond. Douwe zeilde vorstelijk naar een positie voor Heerenveen om daardoor het kampioenschap veilig te kunnen stellen. Sytze passeerde in de laatste route Douwe nog maar van invloed op de titel was het niet meer. Douwe Visser (Grou) kampioen S.K.S. 2019.

En zo kwam er een slot aan twee schitterende weken skutsjesilen. Schippers, bemanningen en de vele liefhebbers hebben elf wedstrijden kunnen genieten van alles wat deze sport zo mooi en uniek maakt. Elke dag heb ik met veel genoegen een wedstrijdverslag inclusief foto's mogen maken. Vanaf hier "oant ankommend jier"!

UITSLAG Sneek: 1. Akkrum, 2. Halve Maen, 3. Joure, 4. Huizum, 5. Stavoren, 6. Heerenveen, 7. Grou, 8. Lemmer, 9. DRACHTEN, 10. Leeuwarden, 11. Woudsend, 12. Langweer. Eernewoude 14 punten na protest Halve Maen. Sneek 14 punten na averij.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button