It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Euforie bij Terhorne krijgt geen vervolg bij Langweer

Euforie bij Terhorne krijgt geen vervolg bij Langweer

Waren we gisteren nog euforisch na de prachtige vierde plaats bij Terhorne, vandaag was daarentegen het tegenovergestelde. Als elfde finishte Jeroen Pietersma met zijn bemanning na een lastige en moeilijke wedstrijd bij Langweer. De start en de constant draaiende wind, die voor het merendeel zwak was, maakten het voor Jeroen en zijn dertien tegenstrevers heel lastig zeilen op de Langweerder Wielen. De start was tegen de gewoonte van Jeroen in verre van optimaal. Dan bivakkeer je in de achterhoede en zie maar eens in het tegenwoordig zeer aan elkaar gewaagde veld naar voren te zeilen. Rond de elfde positie rondde ons team de eerste boei. Vervolgens werden schippers en toeschouwers getrakteerd op een van de meest knotsgekke kruisrakken van de laatste jaren. Leek de ene schipper een juiste koers te kiezen, kreeg de andere de wind volkomen verkeerd door de wind die dan weer wegviel en dan weer in een mum van tijd uit een andere richting woei. Jeroen koos de aanval en maakte met zijn team slagen in de hoop enkele plaatsen winst te boeken. Maar die verrekte draaiende wind...

Om maar aan te geven hoe gek het kruisrak was bij aanvang van de tweede route: Douwe Visser (Grou) lag ver aan kop en leek als een vorst op een overwinning af te stevenen. Maar ook hij kreeg de wind verkeerd. Sytze Brouwer (Heerenveen) lag negende en "stoof" in één ruk naar positie nummer 1. Albert Visser (Lemmer) lag elfde en rukte op naar plek nummer vier. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Niemand was zijn positie zeker. Jeroen moest in de achterhoede zijn plaats verdedigen en dat viel voorwaar nog niet mee. Viel mij op, zelden gezien, dat bij halve wind de Twee Gebroeders tussen Woudsend en de Halve Maen gelegen volkomen stil kwam te liggen, terwijl de andere schepen de wind wel in de zeilen kregen. Dit om aan te geven dat de zwakke draaiende wind vandaag duidelijk het verschil maakte. Voor schipper en bemanning valt daar ook bijna niet op te anticiperen.

Sytze Brouwer (Heerenveen) wist op de finishlijn met slechts centimeters verschil met Douwe Visser (Grou) de wedstrijd te winnen. Wat zal dat voor de mannen van de Gerben van Manen een fantastisch gevoel zijn, vooral omdat zij op de Wijde Ee bij Grou tijdens de eerste wedstrijd omsloegen. Pieter Meeter (Akkrum) werd derde. Gisteren bij Terhorne finishte hij al als veertiende. De verschillen binnen de SKS-vloot zijn uitermate klein. Albert Visser (Lemmer), gisteren glorieus winnaar op het Sneekermeer, verloor vandaag een protest en kreeg veertien punten. En net als bij Jeroen Pietersma en zijn team is de ene wedstrijddag de andere niet, en vele details en factoren bepalen of je een race wint of verliest en of je met een goed of minder goed gevoel afmeert bij het volgschip. Morgen zeilen de skûtsjes de vierde wedstrijd van dit kampioenschap op de Fluessen bij Elahuizen.

Uitslag Langweer: 1. Heerenveen, 2. Grou, 3. Akkrum, 4. Eernewoude, 5. Huizum, 6. Joure, 7. Leeuwarden, 8. Langweer, 9. Stavoren, 10. Halve Maen, 11. Drachten, 12. Woudsend, 13. Sneek, 14. Lemmer.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button