It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Fantastische zege Jeroen Pietersma bij Eernewoude!

Fantastische zege Jeroen Pietersma bij Eernewoude!

Het is bijna niet onder woorden te brengen de situatie vanmiddag aan boord van de Twee Gebroeders na het bevrijdende finishschot. Wat een blijdschap en emotie kwam er los na de fenomenale overwinning vanmiddag bij Eernewoude. Jeroen sprong een gat in de lucht en de bemanningsleden omhelsden en knuffelden elkaar; het vreugdegehuil was tot ver op de Oude Venen te horen. Alles kwam op een moment bijelkaar. Het moeizame, korte voorseizoen door het grote onderhoud van ons skutsje. Schipper en bemanning die daarin ook een groot aandeel hebben gehad, kortom bloed zweet en tranen. Toch is de combinatie skutsje en vriendenploeg er wel degelijk op vooruitgegaan. Je zag het al tijdens de eerste wedstrijd in Grou waarin Jeroen vanaf de start competitief meestreed in de voorhoede. Het verloren protest was een teleurstelling, maar wie weet wat de uitslag van het hoger beroep nog gaat opleveren. Bij de Veenhoop zeilde ons team een wedstrijd waar je u tegen zegt. Een prachtige opmars die met een vijfde notering werd bekroond. En dan vanmiddag bij Eernewoude de wedstrijd winnen; het kan gewoon niet mooier. 

Zonder geluk vaart niemand wel luidt het spreekwoord en dit was voor Jeroen vanmiddag zeker waar. De wedstrijdcommissie besloot tot een sleepstart omdat de windrichting zodanig was dat een walstart vanuit de Langesloot onmogelijk was. Jeroen Pietersma startte achter Johannes Meeter (Huizum) als tweede in de rij. Nadat de S.K.S. armada het Zandmeer was opgesleept kon op het signaal vanaf de sleepboot de strijd beginnen en werden de zeilen gehesen. En daar zat m nou net dat kleine beetje geluk voor onze roerganger. Om onbekende redenen zakte het grootzeil bij Huizum naar benenden. Later bleek er een val bovenin de mast te zijn gebroken. Jeroen stuurde de Twee Gebroeders langs Huizum en voer vorstelijk op kop richting de eerste boei. Hard waaien deed het niet. Toch nam de voorsprong van het Drachtster Skutsje zienderogen toe. Tot het laaste rak op naar de finish in de Langesloot. Steeds dichter naderde Douwe Visser (Grou) de kont van het Drachtster Skutsje. Jeroen naar het bord met nummer twee en Douwe naar het bord met nummer drie, de respectievelijke startnummers. Zelfs Pieter Meeter (Akkrum) die vanaf nummer acht startte had nog kans op de zege. 

Groot was dan ook de opluchting en blijdschap aan boord van de Twee Gebroeders toen het bevrijdende finishschot klonk. WINNAAR! Een geweldige prestatie waarme we Jeroen en zijn team natuurlijk van harte mee feliciteren. Volop feest na afloop op ons volgschip waar onze bemanning met gelukwensen werd overladen. Waar die t-shirts nou zo snel vandaan kwamen weet ik niet, ze zullen wel voor een speciale gelegenheid als deze achter de hand zijn gehouden. Schipper en bemanning waren vanavond tijdesn de huldiging gestoken in een blauw superman shirt met daarop prominent aanwezig de D.

Al met al een dag voor een ieder die het Drachtster Skutsje een warm hart toedraagt om niet snel te vergeten. Morgen ronde vier van de titelrace 2019 op het Sneekermeer. De zege van vandaag zal de bemanning beslist in een nog betere flow hebben gebracht en wie wet wat ons team nog meer voor moois in petto heeft.

UITSLAG Eernewoude: 1. DRACHTEN, 2. Akkrum, 3. Grou, 4. Huizum, 5. Joure, 6. Lemmer, 7. Heerenveen, 8. Eernewoude, 9. Sneek, 10. Woudsend, 11. Halve Maen, 12. Leeuwarden. Stavoren en Langweer kwamen als laatsten bij de finish maar waren in een protestsituatie verwikkeld. Tijdens het schrijven van dit artikel was de uitkomst hiervan nog niet bekend.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button