It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Fenomenale opmars eindigt op vijfde plaats.

Fenomenale opmars eindigt op vijfde plaats.

Op voorhand zou je de kansen op een mooie notering in het dagklassement niet al te groot achten. Jeroen Pietersma met zijn bemanning startten vanmiddag vanaf de dertiende stek vanuit het Grietmansrak. Twaalf schepen voor je en nog eentje achter je. Rond tien over twee klonk het startschot voor de tweede race van dit kampioenschap op ons thuiswater; de wedstrijd georganiseerd door de commissie Drachten-Veenhoop. Het machtige geluid van de lieren, de zeilen van de veertien skutsjes werden zo snel als mogelijk gehesen. De windrichting noopten de schippers een voor de winds rak richting de eerste boei. Zie dan maar eens uit een kluwen van schepen te blijven om je eigen gekozen koers te varen. Jeroen Pietersma keek de situatie eens rustig aan. Vrij zeilend achter de rest van de vloot dacht onze schipper na. Als er bij het ronden van de eerste boei nou een beetje ruimte zou ontstaan om de Twee Gebroeders er tussen te "prikken". De concurrentie voor hem dreef in een kluwen op de boei af, en volgens de regelementen dient er ruimte gegeven te worden om het merkteken te kunnen ronden. Daar zag Jeroen zijn kans. Er was net ruimte genoeg om het Drachtster Skutsje scherp sturend en zonder "brokken" rond de eerste boei te krijgen. Vijf tot zes skutsjes achter de Twee Gebroeders latend. Kundig uitgedacht en het paste precies. Vanuit de dertiende startpositie deed Jeroen na een rak zeilen meteen strijdlustig mee.

Onze trouwe sponsoren, vandaag is het de traditionele sponsordag, samen met een afvaardiging van de gemeente en vele genodigden gingen er op de volgboot eens lekker voor zitten. Zou het na de deceptie van afgelopen zaterdag dan nu wel zo een dag worden met een prima resultaat voor ons skutsje? Messcherp zeilde Jeroen met zijn team in het kruisrak richting restaurant "Ie Sicht". Zorgvuldig zijn slagen kiezend om maar verder naar voren te zeilen. Met de licht bries die vanmiddag over de Wijde Ee woei een kunst op zich. De Ee is maar smal en een foute inschatting kan je zomaar enkele plaatsen schelen. Toch ging het fantastisch. Slag na slag kwam Jeroen zijn broer Gerhard (Eernewoude) tegen. Klaas Westerdijk (Halve Maen) mengde zich net als Jappie Visser (Sneek) in het gevecht om de betere notering in de middenmoot. Na een paar routes zeilen kwam de finish in het Grietmansrak in zicht. Onze schipper hoefde nog maar een klein stukje het rak in te zeilen; naar bordje nummer dertien. De finishschoten klonken en Jeroen Pietersma eindigde vorstelijk op een vijfde plaats. En dat na als dertiende te zijn gestart. Fenomenaal! Wat een feest na afloop op ons volgschip. En er viel onder het genot van een hapje en drankje (dames van de bemanning, de catering was top) nog genoeg na te bespreken over een prachtig gevaren race.

Albert Visser (Lemmer) won van kop af en boekte zijn tweede overwinning in de gevaren wedstrijden. Een prestatie van formaat. Daar waar Jeroen Pietersma een fenomenale opmars realiseerde was er een schipper vanmiddag die net zo een huzarenstukje in petto had. Johannes Meeter (Huizum) startte als veertiende en eindigde de wedstrijd als tweede! Sytze Brouwer (Heerenveen) completeerde het ereschavot, hij werd derde. En dan de dag van morgen. Wedstrijd nummer drie bij Eernewoude. Jeroen Pietersma start met zijn team vanaf de wal als tweede. In de huidige vorm waarin schipper, bemanning en skutsje steekt moet een podiumplek tot de mogelijkheden behoren. Het zou toch wat zijn...

Uitslag de Veenhoop: 1. Lemmer, 2. Huizum, 3. Heerenveen, 4. Akkrum, 5. DRACHTEN, 6. Eernewoude, 7. Sneek, 8. Halve Maen, 9. Woudsend, 10. Leeuwarden, 11. Grou, 12. Stavoren, 13. Joure, 14. Langweer.

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

Meer nieuws op onze socials

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

De Twee Gebroeders is een bijzonder schip binnen de prachtige vloot van de SKS-skûtsjes. Het is ook het schip dat het langst meezeilt van allemaal.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button