It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Jeroen Pietersma knokt zich terug naar tiende positie.

Jeroen Pietersma knokt zich terug naar tiende positie.

Jeroen Pietersma en zijn bemanning hadden voor de race vanmiddag op een onstuimig IJsselmeer maar een doel voor ogen. Vlammen en een topresultaat zeilen. Vlak voor de start; zenuwachtig kijkt het daarvoor aangestelde bemanningslid op zijn stopwatch. Communicatie met de schipper. Waar moeten we zijn voor de best mogelijke start en kunnen we vrij van de concurrentie een topstart maken. Proberen zo hoog mogelijk bij het startschip te zijn om vanaf daar boven het skutsje-veld gelegen de best mogelijke start te maken. Nog een minuut...Liggen we hier goed en zijn we niet te snel daar waar we willen zijn. Nog een halve minuut; de schoten los. Met klapperende zeilen ligt de Twee Gebroeders op de ideale positie. Zou het dan vandaag...Nog tien seconden en de schoten worden aangehaald. Op snelheid dendert de Twee Gebroeders richting de startlijn. Zijn we niet te vroeg? Prachtig dendert de Twee Gebroeders op een ideale plaats gelegen door de hoge golven. Dan klinkt het startschot. Een signaal vanaf het startschip. Er is een skutsje te vroeg over de startlijn. Het zal toch niet. Een bord met nummer twee wordt op het startschip getoond. Het is het nummer van Jeroen Pietersma. Weg prachtige start en vanaf dat moment weg mooie wedstrijd. Laat draait Jeroen de Twee Gebroeders, en hoe lastig met de wederom krachtig staande wind, een rondje om het startschip en passeert opnieuw de denkbeeldige lijn. Ver achter de rest van de vloot die op volle snelheid richting bovenboei het IJsselmeer doorklieft begint Jeroen met zijn bemanning aan een race die getypeerd zal worden als een inhaalslag.

Super jammer dat het op enkele seconden na een fantastische start zou zijn geweest. Maar zou zijn telt niet. De schoten op de Twee Gebroeders worden nog eens extra aangetrokken want veertiende worden tijdens de op een na laatste wedstrijd daar doet ons team het niet voor. Strijdend voor elke meter IJsselmeer en uitgekiend en vakkundig de juiste slagen kiezend boekt Jeroen  progressie in bijna elke route. Voorwaar een geweldige prestatie dat je zo wie zo al weer aansluiting weet te vinden bij de vloot na een grote achterstand. Veelgehoorde tekst binnen de vloot en vanmiddag zeer zeker geldend voor de Twee Gebroeders; "hij liep als de brandweer"! Na een paar routes zeilen, en wat hebben de mannen aan boord moeten "bealchjen", af en toe van plaats wisselend in de achterhoede, finishte Jeroen met zijn team op een, gelet op de start van de race, zeer verdienstelijke tiende plaats. Maar toch met in het achterhoofd de gedachte als die start nou eens...

Blijft er natuurlijk de andere helft van de wedstrijd over en dan voornamelijk die van de drie titelkandidaten. Douwe Visser (Grou) deed van deze drie veruit de beste zaken. Net als gisteren won de schipper met het Grouster Skutsje de race in de Lemster baai. Tweemaal achter elkaar winnen op het IJsselmeer bij Lemmer; Douwe de "koning" van Lemmer. Albert Visser (Lemmer) leek na de start, hij rondde als vierde de eerste boei, nog volop mee te doen in de titelstrijd. Een voor zijn doen beroerd gezeild tweede kruisrak betekent bijna zeker dat hij nog aspiraties op de titel kan doen. Het Lemster Skutsje viel terug naar een elfde(!) plaats om uiteindelijk als achtste de finish te halen. De andere titelpretendent Sytze Brouwer (Heerenveen) startte slecht en bereikte als achtste het eerste merkteken. Hij knokte zich nog terug naar een vijfde stek in de daguitslag. Voor de finale morgen op het Sneekermeer ziet de top drie er nu als volgt uit: 1. Grou 29,7 punten, 2. Heerenveen 32,8 punten en 3. Lemmer 35,7 punten. Nog niets is zeker; het belooft tot op het einde wederom enorm spannend te gaan worden. En wie weet speelt net als afgelopen jaar Jeroen Pietersma nog een cruciale rol in de allesbepalende finale.

UITSLAG Lemmer II: 1. Grou, 2. Akkrum, 3. Stavoren, 4. Leeuwarden, 5. Heerenveen, 6. Eernewoude, 7. Halve Maen, 8. Lemmer, 9. Huizum, 10. DRACHTEN, 11. Joure, 12. Sneek, 13. Woudsend, 14. Langweer.

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button