It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Magniefieke race eindigt in deceptie

Magniefieke race eindigt in deceptie

Wat waren Jeroen Pietersma en zijn team vanmiddag op een winderige Wijde Ee en Pikmeer fantastisch bezig. Zoals al eerder gememoreerd liep het voorseizoen in zijn geheel niet vlekkeloos. Wat schetst onze verbazing. Na een geweldige start denderde de Twee Gebroeders, meerdere concurrenten de loef afstekend, richting het eerste merkteken. Vervaarlijk schuin hangend gaf Jeroen geen meter prijs en zag zich en zijn team beloond met een vijfde plaats. Opgetogen koppies op ons skutsje. Zou het dan wel ineens allemaal op zijn plaats vallen? Wat ontspon zich een schitterende zeilwedstrijd met alle mogelijke ingredienten daaraan verbonden. Duizenden toeschouwers op en om het water zagen Albert Visser (Lemmer) de leiding nemen gevolgd door Auke de Groot (Stavoren) en regerend S.K.S. kampioen Douwe Visser (Grou). Bij de eerste boei ontstonden ook meteen de eerste conflictsituaties. Gerhard Pietersma (Eernewoude) meende zich nog net tussen boei en Pieter Meeter (Akkrum) te kunnen positioneren. Een protestwaardige situatie die Gerhard na afloop van de race veertien punten opleverde. Gevolg bij Akkrum een in twee stukken gespleten gaffel. De haven opzoeken was hun enige optie. Ondertussen consolideerde Jeroen zijn vijfde positie, keurig vloothoudend en strijdbaar. Na enkele routes zeilen leek Jeroen met zijn team de ultieme beloning te krijgen na een prachtige verzeilde ouverture. In het vizier kwam Auke de Groot (Stavoren) en het team van ons Drachtster Skutsje wilde nog graag een plaatsje opschuiven. En dan zit je als schrijver van dit verslag in een bootje en zie je in de verte twee masten in elkaar verstrengeld. Drachten en Stavoren. Wat daar gebeurde, nog navraag gedaan, is mij onbekend gebleven. Wel zat Stavoren in de wal en zal het hoogstwaarschijnlijk een geval van ruimte geven bij de wal zijn geweest. Jeroen Pietersma finishte als vierde en Auke de Groot als vijfde. Laatstgenoemde protesteerde tegen Jeroen en later werd dit protest toegewezen waardoor deze prachtige middag voor Jeroen, zijn bemanning en de vele fans van het Drachtster Skutsje toch ietwat in mineur eindigde. 

De strijd om de winst werd met het rak spannender. Grou hijgde Lemmer in de nek maar het lukte hen niet om Lemmer de dikverdiende eerste plaats af te snoepen. Eernewoude eindigde als derde maar door het verloren protest werd deze positie teniet gedaan; Stavoren werd daardoor derde. Eigenlijk een best sneue middag voor de gebroeders Pietersma. Zo eindig je als derde en vierde en zo word je uit het dagklassement gekegeld. Ook Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) kreeg 14 punten na een verloren protest van Sytze Brouwer (Heerenveen). Kortom de messen in de S.K.S. vloot zijn geslepen en cadeautjes worden niet meer uitgedeeld. Toch was het een absoluut fantastische zeilmiddag. En stevige bries, volop zon, veertien strijdende S.K.S. skutsjes en volop spanning en emotie. Maandag gaan we vrolijk verder met de tweede wedstrijd van deze titelrace. Onze thuiswedstrijd op de Wijde Ee bij de Veenhoop. We hopen op net zo een mooie race als vandaag. Conclusie van vanmiddag; de combinatie Jeroen Pietersma, zijn bemanning en de herboren Twee Gebroeders gaat nog van zich doen spreken de komende twee weken!

Uitslag Grou: 1. Lemmer, 2. Grou, 3. Stavoren, 4. Sneek, 5. Joure, 6. Huizum, 7. Halve Maen, 8. Heerenveen, 9. Leeuwarden, 10. Langweer. Veertien punten: DRACHTEN, Eernewoude en Woudsend. Akkrum krijgt de komende 2 weken het gemiddelde van haar daguitslagen.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button