It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Negende plaats op knobbelig IJsselmeer bij Lemmer

Negende plaats op knobbelig IJsselmeer bij Lemmer

En wat heeft ons team er voor moeten knokken om deze negende plaats te halen. Na de start, het woei rond kracht vijf tot zes doorkliefde de Twee Gebroeders de golven van het knobbelige IJsselmeer. Over bakboord liggend richting polderdijk. Meerdere skutsjes kozen dezelfde slag. En op problemen en conflicten kon je bij deze harde wind rekenen. Zoals de regel bij het skutsjesilen geldt, wal keert schip. Dus moet je overstag. Jeroen Pietersma kwam met de Twee Gebroeders net iets onder het veld terecht, vlak achter Sytze Brouwer (Heerenveen). En op dat moment zullen de helden van de Twee Gebroeders gedacht hebben; wat gaan die gasten uit Heerenveen snel en hoog aan de wind. Het scheelt net die paar meters die je bij de bovenboei een plaats in de voorhoede dan wel achterhoede opleveren. De kampioenskandidaat uit Heerenveen had het geluk bij het ronden van de boei dat enkele concurrenten elkaar een eindje weg brachten waardoor een klein gat ontstond waarin men gretig dook. Jeroen had die mazzel net niet maar het lukte hem om de Twee Gebroeders rond de zevende positie om het eerste merkteken te loodsen. De door de Leeuwarder commissie uitgelegde zandloper baan boodt eigenlijk te weinig mogelijkheden voor de schippers om voordeel uit een kruisrak te halen. Het grootste deel van de vloot voer achter elkaar aan omdat de gekozen koers nou eenmaal de beste was. Toch zijn er schippers, zoals Jeroen Pietersma die wel van een gokje op zijn tijd houden. Dom achter elkaar aan zeilen heeft ook niet zoveel zin, niet geschoten is altijd mis. Echter pakte het voor onze kapitein niet altijd even goed uit. Na een paar routes zeilen, wat hadden de bemanningsleden het bij deze harde wind zwaar, rondde Jeroen de bovenboei rond de elfde plaats. Maar een fenomenaal gezeild laatste kruisrak leverde gelukkig de winst op. Uiteindelijk finishte Jeroen met zijn team op een negende plaats. Natuurlijk kan het altijd beter en een buitenstaander zal daar wel zijn of haar ongezouten mening over hebben. Maar vergeet niet dat het korte voorseizoen, lees tijd, na de grondige opknapbeurt van ons skutsje alles nog net niet optimaal is. De finesses zijn er nog niet ingeslepen en dat maakt net dat kleine beetje verschil waardoor je de laatste wedstrijden net dat beetje tekort komt.

Dan de strijd om de titel die vanmiddag naar een absoluut kookpunt is gestegen. De koplopers in de competitie ontlopen elkaar niets. Douwe Visser (Grou), regerend S.K.S. kampioen, deed vanmiddag uitstekende zaken door de negende race op zijn naam te schrijven. Albert Visser (Lemmer) werd derde en staat nu bovenaan met slechts 0,1 punt voorsprong op Sytze Brouwer (Heerenveen) die vierde werd. Grou is derde in het tussenklassement met 1 punt achterstand op de nummer twee. Hoe spannend wil je het hebben met nog twee wedstrijden voor de boeg. De weersvoorspellingen voor morgen zijn identiek aan die van vandaag dus spektakel verzekerd! Opnieuw is het IJsselmeer bij Lemmer het strijdtoneel van de veertien skutsjes van de S.K.S.

Nog ter aanvulling op de wedstrijd op het Heegermeer bij Woudsend. Jeroen Pietersma is van mening dat de jury hem ten onrechte veertien punten gaf in een aanvaringssituatie met Stavoren. Onze schipper heeft een hoger beroep bij de zeilraad ingediend en de behandeling/uitspraak zal vrijdagmorgen zijn vlak voor de finalerace bij Sneek. We komen er dan op terug wat de uitspraak betreft.

UITSLAG Lemmer: 1. Grou, 2. Eernewoude, 3. Lemmer, 4. Heerenveen, 5. Akkrum, 6. Halve Maen, 7. Leeuwarden, 8. Woudsend, 9. DRACHTEN, 10. Stavoren, 11. Joure, 12. Langweer. Sneek krijgt veertien wedstrijdpunten na een protest wegens een aanvaring met Huizum. Huizum verliet met averij de race en krijgt een gemiddeld aantal punten van zijn vorige daguitslagen. Voor vandaag is dat 5,9 punt. Jeroen Pietersma en zijn team staan in het klassement op een elfde stek met 74,9 punten.

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button