It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Sensationele start SKS bij Grou

Sensationele start SKS bij Grou

Jeroen Pietersma en zijn bemanning zijn tijdens de sensationele openingsrace van het SKS-kampioenschap 2023 bij Grou op een achtste plaats geëindigd. Na een matige start rondde men de eerste boei op ongeveer de elfde positie om vervolgens op te stomen naar een achtste positie. Dat de veertien schippers gretig zijn naar succes bleek al bij de start. Na twee algehele valse starts ging de derde start goed en kon de armada zonder problemen van start. Een naar mijn mening zeer lastig gelegen startlijn zorgde ook voor problemen. Er was weinig ruimte voor de veertien skûtsjes om de startlijn te bezeilen. Daarna had de commissie gekozen voor een heel kort kruisrak naar de eerste boei. Het zal menig schipper kopzorgen hebben opgeleverd. Jeroen en zijn bemanning kozen een plek bij het startschip. Deze keuze hadden meer schippers gemaakt, waardoor het enorm lastig werd om vrij en met snelheid de startlijn te bezeilen.

Douwe Visser (Grou) startte het beste en stoof met een kleine voorsprong op Sieberen van Terwisga (Eernewoude) als eerste richting het tweede merkteken. Deze twee bouwden hun voorsprong gedurende de wedstrijd verder uit en de rest van de vloot was voor hen geen bedreiging meer. Toch is het fantastisch dat een debuterende schipper zich in zijn eerste officiële SKS-wedstrijd met het skûtsje uit Eernewoude zo laat zien. Jeroen Pietersma wist zich gedurende de race naar voren te zeilen. Achter een kluwen van schepen voor de wind loerde onze roerganger op een kans om de concurrentie te slim af te zijn. En die kans deed zich voor in het nauwe vaarwater (de Tynje). Terwijl een zestal skûtsjes bij elkaar dreven, zocht Jeroen de ruimte. Onder de concurrentie zeilde hij met vrije wind richting het starteiland, dat gerond moest worden.

Rond de achtste à negende positie vervolgde Jeroen met zijn team de wedstrijd. Er was even een hachelijk moment. Jeroen stuurde de Twee Gebroeders, gedwongen door de koers van concurrerende skûtsjes, tegen de boei aan. Dit zou eigenlijk een fout kunnen zijn die veertien strafpunten oplevert. Ondanks het geschreeuw vanaf het dek van de Gerben van Manen (skûtsje Heerenveen), bleef het gelukkig zonder protest. Donkere, zeer donkere wolken pakten zich samen boven het Pikmeer en de Wijde Ee. Een zware bui kondigde zich aan, en de commissie Grou besloot de finish snel in te leggen. Toen Douwe Visser en Sieberen van Terwisga finishten, opende de hemel zich. De skûtsjes waren door de nevel bijna niet meer te herkennen. Bliksemflitsen en donder boven de SKS-vloot. In het laatste rak op de Wijde Ee werden de skûtsjes die daar verbleven herhaaldelijk op hun zij gedrukt. Een zware vlaag werd het skûtsje van Heerenveen te veel. Het schip sloeg om. Gelukkig veroorzaakte dit achteraf geen ernstige schade voor schipper en bemanning.

Zo kwam er een einde aan een sensationele middag skûtsjesilen, waarbij Jeroen Pietersma met zijn bemanning een keurige achtste plaats konden opeisen. De eerste race is voorbij. Maandag zullen de veertien skûtsjes van de SKS bij De Veenhoop zeilen.

Uitslag Grou: 1. Grou, 2. Eernewoude, 3. Leeuwarden, 4. Halve Maen, 5. Huizum, 6. Lemmer, 7. Akkrum, 8. Drachten, 9. Langweer, 10. Stavoren, 11. Sneek, 12. Joure. Woudsend kreeg na een verloren protest veertien strafpunten, Heerenveen sloeg om.

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

Meer nieuws op onze socials

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

De Twee Gebroeders is een bijzonder schip binnen de prachtige vloot van de SKS-skûtsjes. Het is ook het schip dat het langst meezeilt van allemaal.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button