It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Twaalfde op Langweerder Wielen

Twaalfde op Langweerder Wielen

Geen succes vanmiddag voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning tijdens de vijfde wedstrijd dit S.K.S.-kampioenschap verzeild op de Langweerder Wielen. Het venijn zat m wederom in de start. Er waren er drie voor nodig om de vloot volgens de regels van start te kunnen laten gaan. De schippers van de vloot zijn er allemaal al lang van doordrongen dat dit een wezenlijk en één van de belangrijkste beginselen van de wedstrijd zijn. Bij de eerste twee starts waren meerdere skûtsjes te vroeg over de startlijn. Volgens ingewijden lag de oorzaak ook in het feit dat de lijn niet goed haaks op de wind lag.

Hoe dan ook de derde start was volgens het boekje. Het begint er na vijf wedstrijden op te lijken dat Jeroen Pietersma en zijn team een voorkeur hebben voor een start bij de onderste startboei. Gisteren leidde dit tot een succesvol begin van de race. Vanmiddag keerde de wal, zeg maar gerust de lijn tussen de rode boeien waar de schepen niet overheen mogen komen, het schip. Jeroen zeilde over bakboord en probeerde deze slag zolang mogelijk vol te kunnen houden. Totdat hij wel door de wind moest gaan. De skûtsjes die boven de Twee Gebroeders waren gestart lagen wat hoger en konden hun slag bij de wal langs langer doorzetten. Jeroen lag over stuurboord en kon niet anders dan achter deze skûtsjes langs te zeilen.

Het resulteerde bij de eerste ronding van de bovenboei in een negende plaats voor Jeroen en zijn bemanning. Tijdens de wedstrijd, met net als gisteren een lang kruisrak, wilde het helaas niet vlotten voor de mannen. Wat ze voor slag ook kozen het lukte maar niet om verder naar voren te geraken. Helaas zakte men tijdens de race verder naar achteren om als twaalfde te finishen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de Twee Gebroeders bij deze flauwe wind niet zo loopt zoals men voor ogen heeft. Net geen genoeg hoogte zeilen, minder meters maken, zeg het maar. Aan de wilskracht en de gedrevenheid van Jeroen en zijn team ligt het absoluut niet.