It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Twaalfde plaats eindklassement 2023

Jeroen Pietersma en zijn bemanning zijn er vanmiddag op het Sneekermeer niet in geslaagd nog een plaatsje te stijgen in het eindklassement. Ons team moet zich tevreden stellen met een twaalfde plaats. Tijdens de finale van dit SKS-kampioenschap streed men helaas een strijd in de achterhoede en gleed de Twee Gebroeders uiteindelijk als elfde over de finish. Onder een kalm briesje stond de finale in het teken van wie op het eindpodium van 2023 zou gaan belanden. Leeuwarden, Lemmer, Heerenveen en Eernewoude maakten alle vier nog kans. En wat werd het een spannende apotheose. Sytze Brouwer (Heerenveen) pakte de koppositie en stond deze niet meer af, en verzekerde zich daarmee van het podium. Willem Zwaga (Leeuwarden), die tweede stond in het tussenklassement, liet het op het Sneekermeer na een goede start gedurende de race helemaal liggen. Hij eindigde als zevende. Albert Visser (Lemmer) zeilde na een matige start in de achterhoede, maar zeilde voortreffelijk naar een vierde plaats.

Door deze uitslag miste Willem Zwaga op 0,1 punt het podium, en wat zullen de druiven zuur voor hem zijn. Lemmer eindigde in het eindklassement als tweede, achter de dit seizoen ongenaakbare Douwe Visser (Grou). Sytze Brouwer werd derde en zal zeer tevreden zijn, ook gelet op het omslaan van de Gerben van Manen tijdens de eerste wedstrijd bij Grou.

Ons team werd dus twaalfde met 83 punten. Gelet op het voorseizoen, het nieuwe tuig, de nieuwe zwaarden en het aan boord stappen van Gerhard Pietersma, hadden we Jeroen en zijn bemanning dit kampioenschap wat hoger ingeschat, en Jeroen zal de eerste zijn om dat toe te geven. Er gaat natuurlijk worden geëvalueerd en besproken waar de pijnpunten van dit kampioenschap hebben gelegen. Een vierde plaats bij Terhorne en een zesde bij Lemmer waren de hoogtepunten van dit kampioenschap.

Op naar het kampioenschap van 2024! Toch hebben we kunnen genieten van tien prachtige SKS-wedstrijden en kunnen schippers en bemanningen er nog lang van nagenieten!

Uitslag Sneek: 1. Heerenveen, 2. Sneek, 3. Huizum, 4. Lemmer, 5. Joure, 6. Eernewoude, 7. Leeuwarden, 8. Grou, 9. Akkrum, 10. Halve Maen, 11. Drachten, 12. Langweer, 13. Stavoren, 14. Woudsend.

Eindklassement: 1. Grou 18,5 pt, 2. Lemmer 42,8 pt en 3. Heerenveen 44,8 pt.