It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Valse starts kosten Jeroen Pietersma mooie klassering op Fluessen.

Valse starts kosten Jeroen Pietersma mooie klassering op Fluessen.

Het lijkt erop dat de skûtsjevloot dit kampioenschap een abonnement heeft op valse starts. Gebeurde dit bij Grou, Terhorne en Langweer, het was vandaag op de Fluessen bij Elahuizen opnieuw raak. Maar ditmaal kostte het Jeroen Pietersma en zijn bemanning een mooie klassering. De eerste twee starts lag de Twee Gebroeders mooi onderin bij de pin, de onderste startboei. Echter, waren ze vals en de derde zou de vloot toch volgens de regels goed moeten laten vertrekken. Wederom koos Jeroen voor een start onderin. Maar ditmaal lagen er meerdere skûtsjes, waardoor er geen gaatje ontstond om de Twee Gebroeders er tussen te prikken. Achter het gehele veld langs koos onze schipper voor een lange stuurboordslag om vervolgens over bakboord op de eerste boei af te koersen. Maar je bent al zoveel meters kwijt ten opzichte van de concurrerende schepen dat je al niet meer meedoet voor een podiumplaats. Soms zit het mee, maar vanmiddag zat het helaas tegen. Rond de negende à tiende plaats hebben Jeroen en zijn bemanning gestreden om elke meter winst op de Fluessen. Toch werden er prachtige duels uitgevochten met onder andere Woudsend, Huizum, de Halve Maen en Joure.

En dan nog een kleine aanvaring ook. Bij het ronden van de benedenboei kneep Lodewijk Meeter (Halve Maen) zijn schip tussen de Twee Gebroeders en de boei. Ruimte die er eigenlijk niet was, met een kleine aanvaring als gevolg. Gelukkig zonder schade aan beide skûtsjes. Bij een heerlijke windkracht drie tot vier konden de schippers en bemanningen hun hart ophalen; perfect zeilweer. De route die de organiserende commissie op de Fluessen had uitgelegd was een gate. Twee bovenboeien en twee onderboeien. Bij de boeien na een voor-de-winds rak kunnen de schippers kiezen uit een bak- of stuurboord ronding naar keuze. Het mooie ervan is dat men kiest welke kant voor hen de beste is. Een nadeel is dat bij een draaiende wind de commissie niet meer van baan kan wisselen, zoals vanmiddag bleek. Een kruisrak zat er nadat er een halve race was gezeild niet meer in. Het werd saai achter elkaar aan zeilen zonder kans om in een kruisrak een winnende slag te maken.

Albert Visser (Lemmer) won vanmiddag glorieus de wedstrijd op de Fluessen van kop af; zijn tweede overwinning van dit kampioenschap. Jappie Visser (Sneek) verraste met een tweede plaats. Sytze Brouwer (Heerenveen) legde beslag op de derde plaats. Na zijn eerste plek van gisteren bij Langweer doet hij hiermee goede zaken in de strijd om de titel. Jeroen Pietersma staat na vier wedstrijden op een tiende plaats in het klassement, maar hem en zijn team kennende gaan ze zeker nog wel plaatsen stijgen. Morgen zeilen de skûtsjes op het IJsselmeer bij Stavoren.

Uitslag Elahuizen: 1. Lemmer, 2. Sneek, 3. Heerenveen, 4. Eernewoude, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. Langweer, 8. Joure, 9. Drachten, 10. Halve Maen, 11. Huizum, 12. Woudsend, 13. Leeuwarden, 14. Stavoren.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button