It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Van zes naar tien bij De Veenhoop

Van zes naar tien bij De Veenhoop

Jeroen Pietersma en zijn team zijn er vanmiddag op de Wijde Ee bij de Veenhoop niet in geslaagd de zesde startpositie om te zetten in een klinkend resultaat. Bij een zeer matig windje die af en te geheel wegviel was het voor schippers en bemanningen lastig zeilen. Ook stond de windrichting een kruisrak niet toe zodat het op een “carrouselzeilerij” leek. 

De traditionele walstart kon ook niet worden gemaakt omdat de skûtsjes onmogelijk zeilend uit het nauwe Grytmansrak konden komen.

De organiserende commissie besloot tot een adembenemende sleepstart. Een fenomenaal schouwspel. Veertien skûtsjes achter de sleepboot Argus in kiellinie naar de Wijde Ee met de zeilen op het dek. Na het startschot werden in allerijl de zeilen gehesen en kon de tweede wedstrijd van dit kampioenschap beginnen. Als een van de weinige schippers koos Jeroen Pietersma ervoor om in het midden van de Wijde Ee af te koersen op de eerste boei daar waar de concurrentie de hoogte of de laagte van de wal koos.

Achteraf bleek het niet de meest gelukkige keuze. In de achterste regionen konden de mannen van de Twee Gebroeders aan een inhaalrace beginnen. En met deze hele matige wind die soms even wegviel bleek dat nog een heel lastige en moeilijke zaak. Toch lukte het Jeroen om elk aan-de-winds rak een plaatsje winst te boeken.

En dat onder het oog van onze trouwe sponsoren en genodigden die traditioneel op de wedstrijddag bij de Veenhoop de zeilpartij vanaf een schip op een eersterangs plaatsje mogen aanschouwen. Dat ons team zich in de middenmoot bevond kon de gezelligheid aan boord niet bederven. 

Hoogtepunt van deze wedstrijd was de finish in het Grytmansrak. Vier skûtsjes dreven vlak bij elkaar op de finish af. Er was op dat moment echt niet te voorspellen wie winnaar zou worden van deze “dobberpartij”. Willem Zwaga (Leeuwarden) leek de beste papieren te hebben totdat hij in een windstilte belandde en nagelbijtend moest toekijken hoe Albert Visser (Lemmer) en Jappie Visser (Sneek) de leeuwarders voorbijdreven.

Maar direct achter deze drie kemphanen zeilde Rinus de Jong (Joure) die de drie concurrenten op de eindzege dichter en dichter naderde. Hij had startnummer acht en finishte als eerste bij het bordje zodat hij winnaar werd van de tweede wedstrijd dit kampioenschap.

Jeroen Pietersma behield keurig zijn positie in de middenmoot. Hij finishte bij bordje zes en eindigde uiteindelijk toch nog verdienstelijk op een tiende plaats. En daar zag het na de eerste route echt niet naar uit.

Morgen starten Jeroen Pietersma en zijn team als negende vanaf de wal bij Eernewoude. Daar waar drie jaar geleden een fantastische overwinning werd behaald. Met dat gegeven in het achterhoofd kan het morgen alleen maar goed gaan.

UITSLAG DE VEENHOOP: 1. Joure, 2. Lemmer, 3. Sneek, 4. Leeuwarden, 5. Heerenveen, 6. Akkrum, 7. Eernewoude, 8. Langweer, 9. Grou, 10. DRACHTEN, 11. Woudsend, 12. Stavoren, 13. Halve Maen, 14. Huizum.

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

Meer nieuws op onze socials

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

De Twee Gebroeders is een bijzonder schip binnen de prachtige vloot van de SKS-skûtsjes. Het is ook het schip dat het langst meezeilt van allemaal.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

Button