It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Verbouwing Drachtster Skûtsje

Verbouwing Drachtster Skûtsje

In 2020 is er besloten door de SKS dat er een nieuwe zeil formule komt. Uit deze formule is voor ons een zeil oppervlakte berekend van 163m2. Dat houd in dat 2.5m2 moeten inleveren.

Nu hebben wij ( Skipper en bemanning ) een lang gekoesterde wens om het Drachtster skûtsje "all rounder"te maken. Het Drachtster skûtsje kan goed vloot houden onder de extreme omstandigheden, Harde wind en stil weer.

in jaren 90 is het Drachtster skûtsje verlengd met 1.35m. Bij zo'n verlenging wordt de boeg +- 7cm omhoog gedrukt. Echter het Drachtster skûtsje is toen met 15cm omhoog gedrukt.

Dit wordt "door knikken"genoemd. Wij hebben dit bij midweer 3/4bft als een handicap ervaren. Dus was de wens om de boeg terug te zetten naar de originele belijning van de bouw tekening.

Bij deze aanpassing van de rompvorm moet het skûtsje in de breedte doormidden worden gesneden. Het skûtsje mocht volgens de maximale lengte volgens het SKS reglement nog met 15cm worden verlengt.

Er is 25cm in de breedte tussenuit gesneden, en een nieuw stuk van 37cm weer tussen geplaatst. Doordat de boeg ook is gezakt is de lengte nu 19.49m gemeten over dek.

De mastkoker is ook mee verplaatst. Bij controle van de spanten is gebleken dat er een stuk of 8 spanten los van het vlak waren gebroken door roestvorming. Deze zijn ook weer vast gelast.

Doordat wij de rompvorm hebben veranderd moet het skûtsje ook weer opnieuw worden gekeurd. Een bij komend voordeel van deze verbouwing kan zijn dat het Drachtster skûtsje misschien geen 2.5m2 zeil hoeft in te leveren.

Het skûtsje is door de bemanning weer schitteren in de verf gezet met een mooie kastanje bruine romp. Wij zijn nu zwaar benieuwd naar de zeil eigenschappen.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button