It Skûtsje fan Drachten | Drachtster Skûtsje

Verloren protest verknalt schitterende zeilmiddag team Pietersma

Verloren protest verknalt schitterende zeilmiddag team Pietersma

Het meest cruciale moment deze wedstrijd vanuit de optiek van Jeroen Pietersma bij het rondden van de tweede boei leverde hem helaas veertien punten op. Vanuit het middenveld, Jeroen lag op dat moment zevende, denderde de Twee Gebroeders samen met enkele anders skutsjes richting beneden boei. Scherp aanzeilend leek Jeroen het merkteken keurig en met snelheid te ronden. Maar met de harde wind die vanmiddag over het Heegermeer woei werd dat een hachelijke onderneming; vlak voor Jeroen lag Auke de Groot (Stavoren). Deze schipper stuurde het skutsje uit Stavoren tegen de wind op om maar zo hoog als mogelijk het kruisrak in te kunnen laveren. Maar in een split van een seconde had hij even geen rekening gehouden met de snelle drachtsters. Te weinig ruimte gaf hij aan ons team waardoor een aanvaring onvermijdelijk bleek. Jeroen protesteerde meteen. Echter deed Auke de Groot dat tegen Jeroen Pietersma. De schipper uit Stavoren was van mening dat Jeroen een aanvaring had moeten en kunnen vermijden. Maar doe dat maar eens in dit geweld en met zo een snelheid. Elkaar vrijvaren is al een opgave op zich. De foto's bij dit artikel laten de situatie duidelijk zien. Onverzettelijk en "mei faesje" stuurde Jeroen de Twee Gebroeders het kruisrak in. Vanaf dat moment verkeerde ons team in onzekerheid of het protest van Stavoren nog invloed zou hebben op de daguitslag.

Maar wat was het een fantastische zeilmiddag. Het strijdtoneel van de veertien skutsjes was vanmiddag het Heegermeer. Er stond een straffe bries kracht vijf. Het zonnetje scheen, hollandse wolkenluchten en de strijd om de titel die richting de finale loopt. Veruit de beste start was voor Sytze Brouwer (Heerenveen). Net als hij koos Jeroen Pietersma voor een lange bakboordslag richting "Yndyk". Er tekende zich een strijd tussen twee kampen af. Een deel maakte dus de bakboordslag, het andere deel van de vloot koos vanuit de start voor een stuurboordslag richting vaargeul. Heerenveen rondde als eerste de boei. Met snelheid en hoogte lopend heeft de rest van de vloot de feansters alleen nog maar naar de kont van de Gerben van Manen kunnen kijken. De suprematie en snelheid was zo hoog dat op de finish Sytze een voorsprong van vijf(!) minuten had op nummer twee Klaas Westerdijk (Halve Maen). Willem Zwaga (Leeuwarden) werd derde vlak voor Albert Visser (Lemmer). Net als onze helden op de Twee Gebroeders waren er meer schippers die een protestvlag in het want hadden. Na afloop in de jurykamer deed de jury uitspraak. Vier schippers Jeroen Pietersma, Johannes Meeter (Huizum), Auke de Groot (Stavoren) en Jappie Visser (Sneek), hielden aan deze fantastische zeilmiddag veertien punten over.

En zo staan de mannen van de Twee Gebroeders op een elfde plaats met 65,9 punten. Ze kunnen, mits de resultaten de laatste drie wedstrijden goed zijn, nog wel een paar plaatsen stijgen. Maar een plaats bij de eerste zeven, waarop gehoopt, zal heel lastig gaan worden. Morgen een rustdag, tijd voor ontspanning en evaluatie. Wat gunnen we Jeroen Pietersma en zijn team nog een podiumplek in een van de komende drie race's. Nog een keer de Drachtster vlag in top zou de kers op de taart zijn van dit kampioenschap. De titel 2109 is ook nog absoluut niet vergeven. De top drie staat zeer dicht bijelkaar. Eerste staat nu Heerenveen (23,8 pt.), tweede is Lemmer met maar 0,9 punt achterstand gevolgd door Grou met 27,9 punten. Woensdag race nummer negen op het IJsselmeer bij Lemmer.

Het laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsitems?

Ale Zwerver, mear as 60 seizoenen Skûtsjesiler

Fan de skipper - Sile bliksem!

Skûtsje vol vaders en zonen

Meer nieuws op onze socials

Trots op onze sponsoren

Ook sponsor worden?

De wind in de zeilen

Word sponsor van It
Skûtsje fan Drachten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

It Skûtsje
Fan Drachten

It Skûtsje fan Drachten 'De Twee Gebroeders' is deelnemer aan SKS Skûtsjesilen #SKS24, dé Fryske topsport.

Contactgegevens

It Skûtsje fan Drachten

Socials

 
Button